Majitel statku v Dobrčicích našel tisíc let starou keramiku

Dobrčice - Petr Navařík učinil při rekonstrukci svého domu v Dobrčicích na Přerovsku unikátní objev, který přepíše historii. Ukazuje, že tam žili lidé mnohem dříve, než historici předpokládali. V základech statku objevil sérii nádherně zdobených komorových kachlí z druhé poloviny 16. století a také desítky kusů téměř tisíc let staré keramiky. Archeologové jsou nadšeni.

Úlomky nalezené keramiky jsou podle archeologů prvním hmotným důkazem osídlení Dobrčic před téměř tisíci lety. Dosud historici spojovali první osídlení s Budkem z Dobrčic, který si tam v polovině 14. století postavil tvrz. První zmínka v historických pramenech je na listině z roku 1356, na které je tento šlechtic uveden jako vlastník Dobrčic.

 „Ty střepy nám dokládají tisícileté osídlení. Je to úžasné. S tak starými nálezy jsme se dosud nikde v okolí nesetkali,“ uvedl archeolog Muzea Komenského v Přerově Jan Mikulík.

Když majitel statku Petr Navařík kopal kanalizační přípojku, objevil další vzácnost - renesanční kachle. „Tak krásné renesanční kachle z venkovského prostředí vůbec neznáme. Je to unikátní soubor z druhé poloviny 16. století,“ potvrdil přerovský archeolog Jiří Schenk.

Všechny nálezy vykopal majitel statku během jediného dne. „Věděl jsem, že ten dům je hodně starý, ale že bychom tady mohli najít takové poklady, to by mě nenapadlo,“ řekl Petr Navařík. Pro nejvzácnější nálezy by chtěl vybudovat na obecním úřadě stálou expozici.

Dobrčice jsou malá vesnice v jihovýchodní částí okresu Přerov, asi sedm kilometrů od tohoto města. Mají méně než dvě stě obyvatel a ani ne osmdesát domů. Průměrná nadmořská výška je 243 metrů nad mořem.