Tragédie ve Vítkově: Čtveřice našla ve vojenském prostoru funkční raketu

Vítkov – Při výbuchu ve Vítkově na Opavsku zemřel v sobotu večer čtyřiatřicetiletý muž, další tři lidé byli vážně zraněni – někteří přišli o ruce či nohy, informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Přivolaní pyrotechnici zjistili, že čtveřice přátel manipulovala s vojenskou municí, podle informací České televize šlo o funkční raketu S5. Jde o neřízenou střelu, které se odpalují z letadel a vrtulníků - raketa měří asi metr a váží přes 5 kilo.

Události: Skupina zřejmě našla funkční raketu S5 (zdroj: ČT24)

Neštěstí se stalo v sobotu přibližně v 19:15 v garážích. Na tísňovou linku ho ohlásili lidé z nedalekého domu, kteří slyšeli velmi silnou ránu. Na místo postupně vyjelo 13 záchranářů. „Šetřením bylo zjištěno, že předmět osoby nalezly ve vojenském výcvikovém středisku Libavá na Olomoucku, převezly si ho na ulici Lipovou do Vítkova, kde s ním neodborně manipulovaly,“ uvedl policejní mluvčí René Černohorský. Policisté událost vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Zjišťujeme, kdo s tím manipuloval, a hlavně proč to přivezli, proč se tím zabývali,“ dodal Černohorský. Na místě byl ještě poškozený automobil, další výbušniny tam ale policisté nenašli. 

Karel Čadil, pyrotechnik:

„V souvislosti s tímto případem bych chtěl znova upozornit všechny občany, aby v případě nálezu jakékoliv munice okamžitě kontaktovali linku 158, s municí nemanipulovali, nález označili a vyčkali na příjezd policie.“

Jeden muž zemřel, další tři lidé jsou vážně zraněni

Nejvážněji zraněného muže se záchranáři tři čtvrtě hodiny marně snažili zachránit. V okamžiku jejich příjezdu byl už v bezvědomí a selhávaly mu životní funkce. „Zasahující lékařka zajistila jeho dýchací cesty, byla zahájena resuscitace. Pacient utrpěl vícečetná devastující poranění, která se ukázala být smrtelná,“ uvedl Humpl.

Výbuch ve Vítkově
Zdroj: ČT24

Zraněného šestatřicetiletého muže přepravil vrtulník ve velmi vážném stavu do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. „Byl posádkami ošetřen s vícečetnými ztrátovými poraněními končetin. Záchranáři postiženému museli zajistit přístrojem řízenou ventilaci. Po provedení život zachraňujících úkonů si jej převzali do péče letečtí záchranáři,“ popsal Humpl.

Dalším vážně zraněným byl sedmadvacetiletý muž, kterého střepiny zranily na hrudníku, hlavě a končetinách. Humpl uvedl, že muž byl při zásahu zdravotníků při vědomí, sanitka ho transportovala rovněž do ostravské fakultní nemocnice. V Městské nemocnici Ostrava skončila i šestadvacetiletá žena. Při výbuchu utrpěla poranění nohou. 

Výbuch ve Vítkově
Zdroj: ČT24

Mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný uvedl, že oba pacienti, kteří v nemocnici leží, jsou v péči zdravotníků Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. „Jeden z pacientů utrpěl ztrátové poranění horní a dolní končetiny, u druhého se jedná o mnohočetná poranění způsobená výbuchem. U obou se jedná o velmi vážný zdravotní stav,“ uvedl Oborný.