Jazzoví hudebníci zahrají pro Libušín

Praha/Rožnov pod Radhoštěm - Hudba může i pomáhat, důkazem je dnešní benefiční koncert Zachraňme Libušín, který vybírá peníze na rekonstrukci vyhořelé chaty na Pustevnách. Koncert Traditional Jazz Studia Pavla Smetáčka rozezní pražské Národní technické muzeum v šest hodin večer.

„Výnos z koncertu, včetně honoráře hudebníků, bude zaslán na účet veřejné sbírky na obnovu objektu Libušín na Pustevnách,“ uvedl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea, který stojí za myšlenkou benefiční akce. Tóny jazzového koncertu ozvláštní největší dopravní halu muzea.

Soubor Traditional Jazz Studio založil v roce 1959 v Praze klarinetista, saxofonista, aranžér a skladatel – Pavel Smetáček. Hudební těleso koncertovalo v klubech, na festivalech, hrálo na plesech a vernisážích, účastnilo se divadelních představení, účinkovalo v televizi i ve filmech (například Až přijde kocour). Členové kapely jsou: Václav Král (bicí), Petr Karen (sopránsaxofon, altsaxofon), Pavel Smetáček (saxofony, klarinet), Ondřej Černil (kontrabas), Jiří Pechar (trubka), Jaroslav Zelený (trombon) a Antonín Bílý (piano).

Kromě koncertu pořádá Valašské muzeum v přírodě také veřejnou sbírku, včera bylo na jejím kontě téměř dva miliony a tři sta tisíc korun, které mají muzeu v Rožnově pod Radhoštěm pomoci s obnovou lidové památky. Menší obce na Valašsku se zase snaží vybírat peníze na obnovu turistické chaty do speciálních dřevěných kasiček.

Jurkovičova dřevěná chata Libušín vzplanula začátkem března. Na místo bylo okamžitě povoláno dvanáct jednotek hasičů. Plameny zachvátily především pravou část budovy, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu. Levá část, tzv. Stará Pustevna, je na tom o něco lépe.

Sbírka na obnovu Libušína

Příspěvky na opravu vyhořelé Jurkovičovy chaty je možné posílat na účet 107-6978880207/0100. Finanční sbírku spravuje Valašské muzeum v přírodě.

Statik rozhodl, že pravá polovina objektu byla natolik poškozena, že musí být stržena. Příčina požáru zatím není známá, vyšetřovatelé doposud vyloučili technickou závadu. Je tak možné, že chatu někdo zapálil, ať už úmyslně, či nešťastnou náhodou. Jisté je, že oheň vznikl mimo dřevěný objekt, na který se později rozšířil. Policisté ve spolupráci s hasiči zjišťují možná svědectví a v laboratořích zkoumají odebrané vzorky z požářiště.

Podle prvních odhadů způsobily plameny škodu 80 milionů korun. Valašské muzeum v přírodě událost přirovnalo k požáru pražského Národního divadla. Památku je ale rozhodnuté znovu zrekonstruovat, hotová by mohla být do tří let.