Kraj chce zrušit ve Vrbně jedinou střední školu. Lidé se bouří

Vrbno pod Pradědem – Sportovnímu gymnáziu ve Vrbně pod Pradědem v Jeseníkách hrozí zrušení. Tamní patrioti jsou proti a varují, že to přinese jen další velký odliv lidí z regionu. Krajský úřad, který je zřizovatelem školy, chce jedinou sportovní školu svého druhu na Moravě zrušit kvůli vysokým nákladům a nedostatku žáků. Už v roce 2012 ji sloučil s gymnáziem v Bruntále, ale školu ve Vrbně zachoval jako pobočku. Teď plánuje od roku 2015 soustředit gymnaziální třídy z celého okresu jen do Bruntálu.

O osudu Sportovního gymnázia ve Vrbně pod Pradědem se aktuálně jedná. Nejméně šest set lidí už podepsalo petici za zachování školy. Na počátku dubna přijedou zástupci zřizovatele na veřejnou besedu s obyvateli. Mnozí jsou přesvědčeni, že zachování střední školy je pro pětitisícové Vrbno s vysokou nezaměstnaností nejen otázkou prestiže, ale přímo existence. Za dvacet let totiž přišlo o tisíc obyvatel.

„Zachování gymnázia je nutnost, pokud chceme udržet ve městě nějakou kvalifikovanou sílu a nechceme odtud vyhánět děti už v jedenácti letech,“ vysvětloval předseda sdružení Pro Vrbno Květoslav Súkup.

Gymnázium se sportovní přípravou ve Vrbně se zaměřuje na běžecké a sjezdové lyžování, snowboarding, orientační běh i lyžařský orientační běh, biatlon nebo cyklistiku, ve které mají studenti zvláště dobré výsledky a řada studentů nebo absolventů skončila v reprezentaci. Výjimečné výkony tam aktuálně přivedly například Jiřího Petruše.

Patnáct dětí ve třídě nestačí

Velmi slibně se vyvíjí i další cyklista a student Václav Prejda, který do Vrbna pod Pradědem dojíždí z Ostravy. „Další gymnázium s cyklistickou přípravou je až v Jablonci nad Nisou,“ řekl Václav Prejda. Sortovní gymnázium je sice i v Ostravě, ale věnuje se volejbalu, basketbalu, plavání, judu, gymnastice nebo atletice.

Problém je, že i po sloučení s bruntálským všeobecným gymnáziem se zřizovateli škola jeví jako příliš drahá. Jen letos musí vyplatit vrbenským učitelům přes milion korun na platech. „Při osmdesáti osmi žácích v šesti třídách je tato škola neufinancovatelná,“ řekl šéf odboru školství Moravskoslezského kraje Libor Lenčo. Podotkl, že patnáct dětí na třídu je opravdu málo.

Nejasná budoucnost školy odrazuje

Podle učitelů ale škola přichází o žáky především kvůli vlekoucí se nejistotě, jestli bude, nebo nebude zachována. „Často volají rodiče mladých sportovců a vyptávají se. Bohužel, když jim potvrdím, co se říká, tak ztratí zájem. Je pochopitelné, že nikdo nechce dát dítě do nejisté školy,“ říká zástupkyně ředitele vrbenského gymnázia Jitka Krätschmerová. Učitelé a přátelé školy například navrhují, aby zřizovatel vyměnil osmiletý obor za šestiletý. Při této variantě by se snížil počet tříd i náklady.

Proti rušení školy je také vedení radnice. Pro zřizovatele si chystá argumenty. „Objednali jsme si nezávislou analýzu situace a demografického vývoje. Domníváme se totiž, že i v budoucnu bude možné gymnaziální třídy naplnit,“ řekla starostka Helena Kudelová z ČSSD.

Gymnázium funguje ve Vrbně pod Pradědem od roku 1992, kdy vzniklo při tamní základní škole ve Školní ulici. Od roku 1997 to je Sportovní gymnázium se zaměřením na lyžování, cyklistiku, biatlon a orientační běh. Od roku 2003 je zřizovatelem krajský úřad, který školu roku 2012 sloučil s gymnáziem v okresním městě Bruntál, prostory ve Vrbně ale zachoval.