Pokuta za týrání koní: Pro veterináře jen jeden z loňských 96 případů

Rousínov (Rakovnicko) – Středočeští veterináři uzavřeli případ týraných koní z Rousínova na Rakovnicku. Někdejší majitel koní o zvířata přišel a dostal vysokou pokutu – část již je pravomocná, proti další části se odvolal. Nadále však odmítá, že by se o zvířata řádně nestaral. Podle veterinářů je rousínovský případ jen jedním bezmála ze stovky týrání zvířat, která loni odhalili. V posledních letech množství týraných zvířat významně přibylo, od roku 2009 se počet případů, které veterinární správa potvrdila, zvýšil téměř o polovinu.

Veterináři šetří stále víc případů týrání zvířat (zdroj: ČT24)

Koně rousínovského chovatele byly podle odborníků ve zuboženém stavu. Protože jejich majitel čelil třem desítkám exekucí kvůli dluhům za 8,8 milionu korun, navrhli exekutoři, aby se zvířata místo odebrání – jak chtěli veterináři – vydražila. Podle ředitele krajské veterinární správy Zdeňka Císaře se podařilo prodat téměř všechny koně. „Co jsme dostali informaci od lidí, kteří si je koupili, tak se koně dostali do úplně jiné kondice,“ uvedl Zdeněk Císař.

Původní majitel potom dostal pokuty – celkem 300 tisíc korun, z toho 250 tisíc musí zaplatit, proti dalším 50 tisícům se odvolal. „Podal odvolání, kterým se v současné době zabývá Krajský úřad Středočeského kraje,“ uvedla mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová. Muž, který přišel o koně, ale od začátku odmítal, že by se o zvířata špatně staral. „Mají žrádlo, mají vodu, jsou to zištné pomluvy. O koníky se staráme, řekl bych, tak, jak se o koně má starat,“ řekl již dříve České televizi.

Veterináři se ale loni zdaleka nemuseli zabývat jen rousínovskými koňmi. Obdrželi za rok 380 oznámení o týrání zvířat a 96 případů potvrdili. Prověřovali například další chovy koní v Praze-západ a ve Chvojenu, první případ už uzavřeli zákazem chovu, pokutou, majitel také dostal podmínku od soudu. Od loňska také veterináři společně s policií hledají člověka, který na Berounsku zabíjí psy a odborně jim odděluje hlavu od těla. „Podle znaleckých posudků, které jsme si nechali vypracovat, se jednalo o dobře živené psy, na kterých nebyly žádné známky násilí,“ upozornil berounský policejní vedoucí Pavel Kincl.

Počet případů týrání zvířat loni sice mírně klesl oproti roku předchozímu, kdy středočeští veterináři odhalili týrání na stovce míst v kraji, ale oproti minulým letům počet týrání výrazně stoupl – před pěti lety zaznamenala veterinární správa 65 případů týrání. Podle Zdeňka Císaře je dobře, že lidé nejsou nevšímaví a podobné případy hlásí. Inspektoři se podle něj všemi podněty zabývají.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že ve většině případů si majitel týrání nechce připustit a rozhodnutí úřadů napadá. „Nikdo nezačíná chovat zvířata s tím úmyslem, že je bude týrat. Ale dostane se do problémů, problémy mu přerostou přes hlavu a on je nedokáže sám řešit,“ podotkl Duben.

image_556714
Zdroj: ČT24