Molekuly z Hradce by měly zachraňovat lidské životy ve světě

Hradec Králové – Stovky tisíc lidí se ve světě ročně smrtelně otráví pesticidy, tedy chemikáliemi používanými na hubení škůdců. Zabránit se tomu pokoušejí vědci z Univerzity v Hradci Králové. Vyvíjejí protilátky, které by lidem při takové otravě zachránily život. Otrava některým z pesticidů je problémem hlavně v zemích Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky. Ročně takto zemře zhruba 300 tisíc lidí.

Molekuly z Hradce Králové by měly zachraňovat lidské životy ve světě (zdroj: ČT24)

„Lidé se většinou otráví prostou manipulací, to znamená, že vezmou prášek do ruky nebo si polijí ruku nějakým roztokem, přes kůži se pak pesticid vstřebá do těla,“ popsal Kamil Musílek z katedry chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity v Hradci Králové.

Protilátky pro otrávené sice existují, ovšem mají nízkou účinnost nebo jsou toxické. V laboratořích královéhradecké univerzity se proto vědci pustili do vývoje nových protijedů. Připravené molekuly protilátek směřují na Floridu, kde jsou na tamní univerzitě testovány a porovnávány s dosud používanými staršími druhy. „Některé naše molekuly už jsou v preklinickém zkoušení, to znamená, že se neaplikují na lidi, ale na experimentální zvířata,“ řekl Musílek.

Na výzkum královéhradečtí vědci dostali peníze od státu – v rámci grantového programu ministerstva školství. Odhaduje, že první protilátky z této univerzity by mohly pomáhat lidem do deseti let. „Pan docent Musílek patří mezi naše největší odborníky, k problematice pesticidů se dostal díky studiu bojových látek a věnuje se tématu od roku 2004,“ komentoval kancléř univerzity Ondřej Tikovský.