Za přepadení dodávky s penězi hrozí lupiči výjimečný trest

Brno - Brněnský krajský soud dnes začal řešit loňské přepadení dodávky bezpečnostní agentury v Přemyslovicích na Prostějovsku. Při brutálním útoku, kdy se lupiči k penězům doslova prostříleli, zmizelo 33 milionů korun. Z činu je obžalovaný několikanásobný recidivista Ján Bakalár, jemuž hrozí výjimečný trest vězení, tedy i doživotí. U soudu dnes odmítl vypovídat a procesu se nezúčastní. Zůstává však ve vazbě. Bakalárovi s loupeží pomáhali dva komplicové, po nichž kriminalisté marně pátrají.

Kromě loupeže i pokus o vraždu – taková jsou obvinění Jána Bakalára, který měl být podle státního zastupitelství jedním ze tří lidí, kteří se podíleli na loňském loupežném přepadení na Prostějovsku. Útočníci v obci Přemyslovice přepadli auto bezpečnostní agentury Loomis, které vezlo peníze do bankomatů České spořitelny.

Lupiči, vyzbrojení brokovnicemi a samopalem, přesně věděli, kudy vůz pojede. Proto policie prověřovala i možnost, že pachatelé mohli mít komplice přímo v bezpečnostní agentuře. Podle ředitele agentury Martina Pekárka bylo přepadení na tuzemské poměry brutální – pachatelé posádku vozu ohrožovali ručními granáty, a když se řidič pokusil z místa ujet, lupiči začali po autě střílet.

Reportáž Martiny Tlachové a Michala Cagaly (zdroj: ČT24)

U soudu dnes vypovídal postřelený pracovník bezpečnostní agentury. Popsal terénní vozidlo s tmavými skly, které je předjelo před horizontem přes plnou čáru. Vystoupili dva muži v černém oblečení a kuklách. „Jeden z nich měl brokovnici a granát, druhý samopal,“ vypověděl postřelený zaměstnanec.

Když se začalo střílet, ujela dodávka lupičům z kopce dolů, ti se ji snažili dohonit. „Střelbou vyřadili motor,“ potvrdil svědek. Ve vesnici se útočníkům podařilo prostřílet neprůstřelné čelní sklo agenturní dodávky. „Vyhrožovali nám rozstřílením nohou. Čekali jsme popravu,“ popsal muž s tím, že útočníci postupovali velmi profesionálně.

Lupiči si z dodávky odnesli 33 milionů korun. Škoda na autě byla odhadnuta na půl milionu korun. Při střelbě utrpěl zranění na ruce zmíněný pracovník bezpečnostní služby a také jeden z útočníků. Na místě se našly stopy jeho krve. Testy DNA následně prokázaly, že šlo o dnes čtyřiapadesátiletého nebezpečného recidivistu Bakalára. Dopaden byl po ročním pátrání.

Bohatá trestní minulost

Bakalár má v trestním rejstříku sedm záznamů kvůli majetkovým trestným činům a chodil ozbrojen. V roce 2007 byl odsouzen za krádež, do vězení ale nenastoupil. Vloupával se většinou do větších podniků, například zemědělských družstev. Podle ČTK byl v minulosti souzen i za pokus o vraždu policisty.

Na začátku letošního března policisté Bakalára, na kterého byl vydaný mezinárodní zatykač, chytili v Praze. „Osoba byla při zákroku překvapená. Nicméně byla připravená na variantu, že jednou to přijít musí,“ uvedl vedoucí odboru pátrání Policejního prezidia ČR Vratislav Grégr. Bakalár kvůli utajení změnil vizáž a obstaral si i kvalitní falešné doklady, aby působil jako Bulhar.

Na objasnění případu stále pracuje speciální policejní tým, který pátrá nejen po zbývajících dvou pachatelích, ale i po uloupených penězích.

Podobné přepadení se událo i 27. listopadu 2011 na dálnici D1 nedaleko Rousínova. Vozidlo bezpečnostní agentury Loomis, které večer vyjelo z Brna směrem na Olomouc, zastavilo tmavě modré civilní auto. Údajně mělo mít maják a vypadalo jako policejní. Vystoupil z něj muž, který donutil velitele posádky vystoupit a přejít dozadu s tím, že má zkontrolovat zadní světla. Tam pracovníka bezpečnostní agentury pod pohrůžkou střelby spoutal. Pachatel a jeho komplic pak společně spoutali také řidiče auta a nechali oba muže na mezi u dálnice. Z dodávky vynesli bedny se 40 miliony korun, auto zapálili a zmizeli. Policie po nich stále pátrá.

Na Vyškovsku došlo k podobné loupeži už podruhé. V roce 2006 zastavila skupinka mužů převlečená do policejních uniforem dodávku bezpečnostní agentury, která převážela 77 milionů korun. Posádku k předání peněz donutili pod výhružkou, že použijí protitankovou střelu. Pachatele ani ukradené peníze policie nikdy nevypátrala.