Panský dvůr chátrá, a s ním i dům Boženy Němcové

Česká Skalice - Národní kulturní památky v Babiččině údolí na Náchodsku dál chátrají. Areál Panského dvora přešel před lety do vlastnictví státu, na opravy ale nejsou peníze. Ve špatném stavu tak například zůstává i dům, ve kterém dětství prožila spisovatelka Božena Němcová.

Na opravu všech objektů by bylo potřeba zhruba 90 milionů korun. „Pro současný rok nepočítáme s tím, že by nějaké finanční prostředky do těchto budov šly, ačkoliv je máme mezi prioritami,“ uvedl ředitel územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. Památkáři se chtějí soustředit na odstranění škod po loňských povodních, které například poškodily náhon.

Památkáři v minulých letech objekty zakonzervovali, aby se jejich stav dál nezhoršoval. Opravy se dočkala jen část střech a také historický kuželník, na který sehnaly peníze neziskovky. „Obnova v Ratibořicích jde hlemýždím tempem,“ konstatuje bývalá jednatelka Společnosti pro záchranu Babiččina údolí Květa Ležovičová.

Ministerstvo kultury nyní přislíbilo, že do roku 2017 poukáže alespoň třináct milionů korun. „Bude se jednat o obnovu objektu č. p. 10,“ upřesnila mluvčí resortu Helena Markusová. 

Panský dvůr vznikl v souvislosti s klasicistní přestavbou ratibořického zámku po roce 1810 a tvoří hospodářskou část zámeckého areálu. Rozsáhlý čtverec mohutných budov sestává z chlévů, stodoly, kovárny, ovčína, Panklova domu a Kavalierhausu pro hospodářskou správu a pro zámecké hosty. Mimo dvůr leží Panský hostinec. Panklův dům je spjatý s životem spisovatelky Boženy Němcové, rodina Panklova žila v přízemí ve dvou místnostech s kuchyní v letech 1830 až 1837.

Památkově chráněný Panský dvůr a další nemovitosti vlastnila původně společnost Podzámčí, která skončila v likvidaci, poté budovy koupil za téměř 15 milionů korun stát. Zahájení oprav komplikoval spor, kterým se potomci šlechtického rodu Schaumburg-Lippe domáhali vydání staveb a pozemků. Jejich dovolání však odmítl Nejvyšší soud.