Františkovy Lázně nedostanou statisíce zpět, soud po letech potvrdil pokutu

Františkovy Lázně (Chebsko) – Téměř po třech letech snahy zbavit se pokuty za chyby v tendru na rekonstrukci školy včetně stavby víceúčelové sportovní haly má radnice Františkových Lázní jasno – 700 tisíc korun, které zaplatily Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, zpět nedostanou. Sankci potvrdil Krajský soud v Brně, k němuž se město odvolalo po předchozích neúspěšných pokusech trest zrušit. Radnice tvrdí, že tendr měla na starosti externí firma, kterou také bude žádat o úhradu pokuty.

Brněnský soud potvrdil předchozí verdikty, podle kterých mají Františkovy Lázně zaplatit 700 tisíc korun za pochybení ve 200milionovém tendru na rekonstrukci školy a stavbu sportovní haly. „Zadavatel zamezil v účasti v zadávacím řízení čtyřem dodavatelům schopným plnit předmět veřejné zakázky. Nelze vyloučit, že tyto společnosti mohly předložit výhodnější nabídky,“ uvedl již dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Město podle antimonopolního úřadu chybně nepovažovalo dvě společnosti, které zaslaly nabídky, za zájemce, ačkoli předložily písemné žádosti o účast. Další dvě firmy vyloučilo, přestože podle ÚOHS splnily kvalifikaci v požadovaném rozsahu.

Případ se vlekl léta, ještě než stihl ÚOHS rozhodnout, město schválilo i vícepráce při stavbě. To však potom úřad radnici vyčetl. Statisícovou pokutu nařídil ÚOHS Františkovým Lázním koncem roku 2011, od té doby se s ním město soudilo. Zvrátit původní verdikt se mu ale nepodařilo, 700 tisíc korun tak zpět nedostane.

Již před třemi lety uvedl tehdejší místostarosta František Šnajdauf, že pokud se pokutu nepodaří zrušit, bude ji město vymáhat od firmy, která problematický tendr zprostředkovala. V březnu oznámilo sdružení Oživení, že v souvislosti s pokutou podalo trestní oznámení na současného starostu Ivo Mlátilíka, protože město zatím peníze vymáhat nezačalo.