Před lety přišel zdevastovaný kostel o zvon. Teď ožil a má tři nové

Ústí nad Labem – Oprava renesančního kostela sv. Floriána u zámku v ústeckém Krásném Březně končí a kostel již očekává první návštěvníky. Svatostánek je pozoruhodný svým interiérem, který během čtyř století nedoznal úprav, i nedávnou historií – před čtrnácti lety z jeho věže někdo ukradl zvon a prodal ho ve sběru.

Kostel sv. Floriána má zpět zvony a těší se na turisty (zdroj: ČT24)

Kostel sv. Floriána „pamatuje“ Rudolfa II. a kdyby do něj dnes přišli císařovi současníci, jistě by ho poznali – nikdy nebyl přestavěn. „Panstvu kostel stačil, neměli potřebu ho modernizovat,“ vysvětlil ředitel ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu Petr Hrubý.

Renesanční kostel nyní vypadá téměř jako nový, má za sebou rekonstrukci za 20 milionů korun. Před opravou památkáři zjišťovali, jak byl kostel původně vymalován, a současné barvy jsou stejné jako ty před čtyřmi stoletími. Průvodce Daniel Vágner ubezpečil, že docela původní je například klobouk kazatelny. Poslední práce ještě probíhají na oltáři, kam se například vrátí erby rodiny, která kostel postavila. „Všechny erby jejich praprarodičů,“ podotkl heraldik Jan Koloc.

Na věži již visí tři nové zvony. Jeden z nich zničili čtyři zloději před čtrnácti lety, když ho shodili dolů a potom prodali ve sběru. Ty nové si mohou prohlédnout návštěvníci kostela, kterým je k dispozici průvodce. Celkem trvá prohlídka rekonstruovaného kostela 50 minut, ale průvodci varují – uvnitř je zima. Kostel je otevřen každý den, ve všední dny by se ale zájemci měli objednat.