Z 50. let do 16. století: Jáchymovskou štolu č. 1 rozšířila stříbronosná žíla

Jáchymov (Karlovarsko) – Novou část bývalé uranové štoly otevírají letos k prohlídkám v Jáchymově. Návštěvníci poprvé uvidí i prostory, kde se v 16. století těžilo stříbro. Štola číslo 1 byla otevřena před osmi lety a je součástí naučné stezky Jáchymovské peklo.

Jáchymovské muzeum otevřelo novou štolu, návštěvníci vkročí do 16. století (zdroj: ČT24)

Nejenom do tragických 50. let, ale i do doby prvních Habsburků na českém trůně mohou nově nahlédnout návštěvníci štoly č. 1 v Jáchymově. Samotnou 280metrovou štolu vyrazili političtí vězni v roce 1952, avšak jedna z bočních chodeb protíná i bývalou stříbronosnou žílu. „Je možné nahlédnout do stařin, kde se těžilo v 16. století,“ upozornila jáchymovská průvodkyně Květa Cyrilická.

Štola č. 1 letos otevřela mimořádně brzy. Umožnilo to teplé počasí a takřka vynechaná zima. „Loni touhle dobou jsme ještě měli v ústí vrstvu ledu, z bezpečnostních důvodů nešlo lidi vodit,“ podotkl ředitel jáchymovské pobočky Muzea Sokolov Michael Rund.

Štola je přístupná od roku 2006 jako památka na politické vězně. Ti si hrůzy jáchymovského pekla připomínají každý rok v květnu. Kromě nich ale každý rok přichází na sedm tisíc lidí, kteří si mohou prohlédnout techniku používanou při ražbě či dráhu s důlními vozíky. Letos bude štola otevřená do konce října, od středy do neděle. Hlavní vchod je hned vedle jáchymovské dominanty – věže bývalého dolu Svornost.