Po 194 schodech s 20 kilogramy – extrémní hasičský závod v Domažlicích

Domažlice – Vyběhnout po 194 nepravidelných dřevěných schodech až do vrchního podlaží 56metrové domažlické šikmé věže a zmáčknout tlačítko. Takový byl úkol 112 dobrovolných hasičů z Česka a Německa v jednom z nejtěžších závodů v Česku. Současně ale podmínky závodu odpovídají náročným zásahům v terénu.

Hasiči se řítili na domažlickou věž, nejrychlejší pokořil 80 sekund (zdroj: ČT24)

Zatímco elita profesionálních hasičů pravidelně zdolává nejvyšší budovu v Praze, ti dobrovolní se řítí do schodů domažlické věže. Ani to ale zdaleka není hračka. Oproti pražskému věžáku zde není žádné předpisové schodiště, pouze nepravidelné dřevěné stupně – a závodníci mají na sobě veškerou výzbroj. „Závodník má s sebou hadici C52 v kotouči –celkově 20 metrů – ochrannou přilbu, pracovní stejnokroj, pracovní rukavice, na zádech má dýchací přístroj se sedmilitrovou lahví,“ shrnul prezident soutěže Luboš Mleziva. Celkem vše váží přes dvě desítky kilogramů.

Pro závodníky znamená rychlostní výstup po úzkých stupních přes dvanáct pater extrémní nápor na nohy a plíce. „Nedá se dýchat!“ sípal v cíli nejeden účastník. Proto na vrcholu šikmé věže čekali zdravotníci, kteří účastníkům ihned kontrolovali tlak a také kyslík v krvi. Při jeho nedostatku hrozil účastníkům závodu kolaps. „Ve finále je vyhlášení výsledků a tam lékařka vždy říká rozdíl tlaků a rozdíl výkonnosti,“ upozornila zdravotnice Petra Plzeňská.

Nejlepší čas v kategorii nad třicet let měl Antonín Rendl – věž dokázal jako jediný zdolat za méně než 80 sekund.