Modelářské překvapení: Severokorejské drony měly motory z Hronova

Hronov (Náchodsko) – Motor vyráběný pro letecké modely v Hronově našli Jihokorejci v dronech, které podle tamní armády používá ke vzdušnému průzkumu Severní Korea. Výrobce to překvapilo, motory dodává modelářům, o vojenském využití v korejském konfliktu neměl potuchy.

Severokorejské bezpilotní letouny poháněl modelářský motor z Náchodska (zdroj: ČT24)

Objev několika zřícených dronů jihokorejské vojáky nepříjemně překvapil. Nalezli v nich fotografie vojenských základen či vládních budov a jsou přesvědčeni o tom, že bezpilotní letouny snadno mohly místo fotoaparátů nést výbušniny. „Našli jsme spoustu důkazů, že je za dron zodpovědná Severní Korea,“ uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-Seok.

Původ součástek, ze kterých byly havarované drony sestaveny, pocházely ze Spojených států, Japonska, Číny a také Česka. Nevědomým výrobcem klíčových částí bezpilotních letounů – totiž motorů – byl Petr Cita z Hronova. Každý rok prodá tisíce drobných benzinových motorů, které používají modeláři v dálkově ovládaných modelech. Objevují se ale také v letadélkách používaných například také k ostraze. Vojenské využití však výrobce nepříjemně překvapilo. „Vyrazilo mně to dech, nevěděl jsem, že jsou jimi poháněny bezpilotní prostředky v takové míře a v takových zemích,“ podotkl Petr Cita.

Výrobce sám má určitou představu o tom, kdo si jeho motory zakoupil – dodával je například do Jižní Koreje nebo Číny. Nedokázal však zjistit, jak se dále toulaly po světě. Na firemním webu přitom zaznamenal neobvykle vysokou návštěvnost z KLDR. „Máme do 200 přístupů na stránky denně a z Koreje jich bylo několik set,“ upozornil.

Jeden z bezpilotních letounů připomínající dětskou hračku spadl 24. března v jihokorejském městě Padžu. Druhý se v pondělí zřítil na jihokorejský ostrov Pengnjong. Stalo se tak v den, kdy Severní Korea v rámci vojenského cvičení vypálila 500 dělostřeleckých granátů směrem do jihokorejských vod a Jižní Korea na to reagovala odpálením 300 dělostřeleckých granátů.