Plynulost dopravy v Plzni bude další „obětí“ dotační vlny

Plzeň – Úspěchy v závěrečných dotačních výzvách z Regionálního operačního programu Jihozápad přinese Plzni množství dopravních uzavírek. Město nechá opravit řadu ulic a také tramvajové tratě. Nejvíce uzavírek naráz bude v červenci.

Souběh dotací, v jejichž podmínkách je i rychlé dokončení staveb, hrozí v létě ochromit například Pardubice nebo Brandýs nad Labem a s podobnou informací nyní přišel i plzeňský magistrát. Hlavní omezení budou v oblasti kolem Pražské ulice, ale i na dalších místech města.

V oblasti Pražské ulice bude probíhat rekonstrukce tramvajové trati, ale i vozovky a inženýrských sítí mezi tramvajovou smyčkou U Zvonu a mostem U Jána. „Vzniknou bezpečné zálivy pro uživatele MHD. Dokud tramvaj neodjede, tak nebudou moci projet auta, čímž se eliminuje jakákoli srážka chodce s vozidlem,“ popsal největší plánovanou změnu náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). V centru chystá město také rekonstrukci Riegrovy ulice, ze které má vzniknout pěší zóna, nebo opravy teras u divadla J. K. Tyla. Uzavírky se ale dotknou i dalších částí Plzně. Opravovat se bude například vozovka v Chebské ulici mezi komunikačním okruhem a Křimicemi.

Desítky drobných i větších uzavírek plánovaných na letošní rok v Plzni mají společnou příčinu. „Důvodem koncentrace akcí je možnost využití dotací pro tyto druhy velmi nákladných staveb,“ uvedl Pavel Šindelář. Město na jednotlivé akce dostane z ROP desítky milionů, například rekonstrukce točny U Zvonu a trati v Pražské ulici bude stát 83 milionů korun, dotace bude činit 85 procent. Radnice slibuje, že se pokusí komplikace kvůli uzavírkám minimalizovat. „Rada města jmenovala koordinační skupinu, která bude minimalizovat dopravní omezení a reagovat na aktuální požadavky podnikatelů a občanů. Budeme zprůjezdňovat silnice, jak nejrychleji to půjde,“ ubezpečil náměstek Šindelář.

Období, kdy je možné čerpat peníze z regionálních operačních programů, letos končí. Poslední výzvy programy vypsaly počátkem roku a snaží se rozdat vše, co jim ještě zbývá. Peněz je přitom vesměs více, než dotační úřady původně předpokládaly. Podle ředitele středočeského úřadu regionální rady Václava Chytila jsou totiž peníze, které jsou v jednotlivých ROP k dispozici, v eurech. „V listopadu minulého roku byla krokem ČNB devalvována koruna a tímto krokem nám disponibilní zdroje, se kterými pracujeme, narostly zhruba o 400 milionů korun,“ poukázal Chytil na případ ROP Střední Čechy. Stejným způsobem se „objevily“ peníze i v dalších operačních programech.