Kostely, restaurace i hospody zezelenaly

Brno - Jídla se špenátem, zelené pivo, ale třeba také zelené latté. Zelený čtvrtek každoročně pro obchodníky znamená žně. Svátek, jehož název vznikl zkomolením původního německého názvu Lkavý čtvrtek, odkazuje na poslední den Krista před jeho zajetím a ukřižováním.

Zelený čtvrtek ctí především věřící – je totiž dnem, kdy si věřící připomínají poslední večeři Ježíše Krista s učedníky. „Biskup při mši svaté světí oleje, které se používají při udělování svátosti během následujícího roku. Kněží také obnovují svoje kněžské sliby,“ popsal kněz Karel Hanslík, který má na starosti kostel ve Vranově nad Dyjí.

Dnes také v kostelích po skončení mší utichnou varhany a odmlčí se i zvony, které podle tradice odlétají do Říma. Jejich zvuk nahradí řehtačky a klepačky. Do ulic vyrazí děti už v šest hodin ráno, znovu pak v poledne.

Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice pátý den Svatého týdne. Český přívlastek zelený vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek).

Z Kristova příkladu se k Zelenému čtvrtku váže hostina a středověký obřad umývání nohou starcům. Zelený čtvrtek je den milosrdenství a obdarovávání.

Zelený čtvrtek je také každoročně obchodní příležitostí pro podnikatele. V restauracích podívají špenátová menu. „Dnes jsem připravil čerstvý špenát s medvědím česnekem,“ prozradil kuchař Martin Pelikán.

Roste zájem také o zelené pivo nebo latté. „Je ze zeleného čaje s mlékem a je to takový jarní nápoj plný antioxidantů,“ představil svůj speciál kavárník Michal Stec.

Zájem o špenát je obrovský, shodují se prodejci zeleniny

Větší odbyt zeleniny – především špenátu a brokolice – hlásí i pěstitelé. „Od rána jsem prodal pět beden špenátu,“ hlásil brzy odpoledne jeden z prodejců na Moravském náměstí v Brně. Potvrdila to i prodavačka Iveta Veselská. „Měla jsem šedesát svazků špenátů a už mám jen posledních pár. Až se divím, že lidé tak dodržují velikonoční zvyky a opravdu ho jí,“ dodala prodavačka.

S košíkem plným špenátu z trhu odcházela i Jindřiška Macháčková. „Koupila jsem si rovnou kilogram špenátu. Udělám ho s cibulkou a bude výborný,“ dodala zákaznice.