Na Křivoklát vyjíždí parní vlak, do Temelína motorový – až do elektrárny

Praha/České Budějovice – Navzdory nejednoznačné předpovědi počasí vyjede o velikonočním víkendu hned několik mimořádných vlaků. Parní vlaky pojedou na jindřichohradeckých úzkokolejkách, ale také z Prahy na Křivoklát a do Lužné u Rakovníka. Zvláštní motorový vlak potom vyjede z Českých Budějovic do Temelína. Nejenže umožní svezení po části nedávno opuštěné tratě, ale navíc dojede až do elektrárny.

Poslední vlak projel po lokálce z Číčenic do Týna nad Vltavou v prosinci. S novým jízdním řádem na lokálce, která prochází přímo kolem Jaderné elektrárny Temelín, zrušil Jihočeský kraj osobní dopravu, ale o Bílé sobotě po ní přesto jeden vlak projede. Zvláštní motorový vlak pojede po poledni z Českých Budějovic do Temelína a dále po vlečce do areálu elektrárny. Cestující potom budou moci vyrazit na exkurzi, než se vlak vydá v podvečer zpět do Budějovic.

Zvláštní motorový vlak do JETE (sobota)

trasa:

  • České Budějovice – Hluboká nad Vltavou – Zliv – Dívčice – Číčenice – Záboří u Číčenic – Temelín – Temelín-elektrárna

odjezd:

  • z Českých Budějovice: 12:15
  • z elektrárny: 18:00
Jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: Martin Salajka/ČTK

Kdo se nechce vydat do elektrárny, ale chce se o Velikonocích svézt zvláštním vlakem, může se vydat do pražského Braníka, odkud v sobotu i neděli vyrazí tradiční parní Křivoklátský expres – nejprve na Smíchov a po hlavní trati do Berouna, potom do Křivoklátu a nakonec přes Rakovník do Lužné. Je tak možné dojet parním expresem buď na křivoklátské velikonoční slavnosti, nebo do Muzea Českých drah, které otevře letos poprvé. V čele vlaku pojede parní lokomotiva 475.179 „Šlechtična“ – univerzální dvouválcová lokomotiva, která na berounské trati kdysi bývala k vidění denně.

Velikonoční Křivoklátský expres (sobota i neděle)

trasa:

  • Praha-Braník – Praha-Vršovice – Praha-Smíchov – Beroun – Křivoklát – Rakovník – Lužná u Rakovníka a zpět

odjezd:

  • z Prahy-Braníka: 9:14
  • z Lužné: 15:05
  • z Křivoklátu (do Prahy): 16:02

Parní vlaky, byť ne s tak majestátní lokomotivou, vyjedou také na jindřichohradecké úzkokolejky. V sobotu v 10:45 odjede historický vlak do Nové Bystřice, v neděli v 9:55 do Černovic.