Chomutovští nechtějí žít v Palermu

Chomutov – Úplné zrušení heren v Chomutově žádá občanské sdružení Nechceme žít v Palermu. Pokud získá dostatek podpisů, chce, aby se lidové hlasování o budoucnosti heren ve městě konalo ještě letos. Sdružení shání podporu místních lidí formou petice, ta probíhá už čtrnáct dní a má zatím sedm set podpisů. Aby mohlo požádat o vypsání obecného referenda, musí mít kolem čtyř tisíc podpisů oprávněných voličů v Chomutově.

Chomutovští nechtějí herny (zdroj: ČT24)

Myšlenka Chomutova bez heren má u místních velkou podporu. Ale ani úplný zákaz, který by mohlo referendum přinést, podle magistrátu nic neřeší, město nemá na současné provozovatele žádné páky. Všechny herny v Chomutově totiž mají licenci ministerstva financí. „Provozovatelé těchto videoterminálů nás upozornili, že budou používat veškeré prostředky, aby se bránili,“ říká Jan Řehák (ODS), náměstek primátora Chomutova. 

Odebrání licencí a zrušení heren proto může trvat dlouho. „Toto správní řízení je obstrukční, je pravda, že v současné době trvá několik měsíců,“ tvrdí mluvčí ministerstva financí. Minulý týden se o hazardu rozhodovalo v Praze 8, referendum ale bylo neplatné, protože k němu přišlo pouhých 13,81 procent voličů, zákon ale vyžaduje účast minimálně 35 procent voličů. Úplné zrušení heren však není správným řešením. „Když se zakáže hazard všude, tak nám vzniknou černé herny,“ domnívá se chomutovský náměstek primátora. 

Pokud zástupci sdružení seženou dost podpisů, chtějí, aby chomutovští zastupitelé schválili konání referenda už na podzim, zároveň s komunálními volbami.