Pokud zřizovatel zaplatí, žáci učiliště se v pondělí vrátí do lavic

Ostrava – Soukromé učiliště Baron School v Havířově zůstává uzavřené. Po čtvrteční exkurzi a vycházce po městě šli dnes žáci místo do školy do kina. Majitel v budově před Velikonocemi vyměnil zámky a odmítá tam pustit žáky, dokud zřizovatel školy Jiří Baron nezaplatí dlužné nájemné. Ten dluh neuznává, i když škola je polepená nálepkami exekutora. Po dnešním jednání na radnici, která se do sporu vložila, se rýsuje dohoda, podle které by mohlo začít normální vyučování opět v pondělí.

Majitel budovy Jan Tesarčík tvrdí, že mu provozovatel školy Jiří Baron dva roky neplatí nájem, elektřinu ani topení. Když se k dluhům, které podle něho dosahují téměř čtyř milionů korun, neznal, rozhodl se k zásadnímu kroku – vyměnil zámky a do školy nikoho nepustil. Baron dluh odmítá. Spor o peníze bude pravděpodobně už příští měsíc řešit soud.

Do sporu se v úterý vložila havířovská radnice. Prostřednictvím vedení města se teď aktéři dohodli na kompromisním řešení. Pokud Baron ihned zaplatí nájem za duben, květen a červen, což je dohromady 495 tisíc korun, Tesarčík je ochoten budovu v pondělí otevřít a umožnit Baron School, aby na stejném místě fungovala až do konce tohoto školního roku. „Právníci připraví smlouvy, abychom mohli v pondělí otevřít,“ řekl České televizi Jiří Baron. Pokud podepíšou novou smlouvu nejpozději v neděli, výuka bude moci začít v pondělí na starém místě.

Žactvo se sice bude muset stěhovat, majitel už loni v lednu vypověděl provozovateli smlouvu. Pokud však splní podmínky dohody, do nových prostor půjde až na začátku dalšího školního roku v září. Baron uvedl, že ma vyhlédnutou budovu bývalé základní školy.

Zástupce krajského úřadu, který soukromou školu dotuje 11 miliony ročně, oznámil, že v krajním případě umožní studentům dostudovat na některé ze škol, které hejtmanství zřizuje. Baron School existuje od roku 1992 a nabízí celou škálu učebních oborů jako pekař, číšník, instalatér, truhlář, sladovník, karosář a další. Rodiče doplácení na vzdělání dětí 500 korun měsíčně.

Jiří Baron jako hlavní obžalovaný v kauze vytunelování Moravia Banky
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Mám poslední dva měsíce do konce studia, budu rád, když budu moct školu dokončit a ještě radši budu, když zůstaneme, kde jsme byli dosud,“ řekl žák, který bude letos absolvovat. Situace je asi těžká i pro učitele. Někteří tvrdí, že od února nedostali plat.

Jiří Baron je v regionu známá postava. Jako předseda dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky byl hlavním podezřelým z jejího vytunelování. Hrozilo mu mnohaleté vězení, soudní proces předčasně ukončila amnestie Václava Klause.