„Změřte si tepelné úniky,“ nabádá firma, ohání se zákonem

Pardubice – Vlastníkům domů v Pardubicích přicházejí letáky vyzývající k měření úniku tepla. Většina z nich nic takového nepotřebuje, poukazují však, že vzhledem k tomu, jak letáky vypadají, může se zdát, že jde o povinnost. Měření přitom není zdarma. Podle radnice pátého pardubického obvodu, kde se letáků objevilo nejvíce, jsou informace na nich zavádějící, a lidé by neměli reagovat.

Průkazy energetické náročnosti musí lidé pro své domy získávat pouze výjimečně, u již postavených se to týká především situace, kdy chce vlastník nemovitost prodat. „Jsou to občané, kteří prodávají nemovitosti, jsou to občané, kteří pronajímají nemovitosti a provádějí rozsáhlé rekonstrukce svých nemovitostí. Nikdo jiný,“ shrnul tajemník radnice Pardubic 5 Jiří Šmaha.

Právě v pátém pardubickém obvodu se objevilo množství letáků, které strohým – jakoby úředním – způsobem k měření tepelných úniků vyzývají. Rozesílá je firma, která potom za každé měření účtuje sto korun. „Ta firma jenom využila toho, že se řada lidí nebude problémem do hloubky zabývat, ale bude možná chtít splnit to, co materiál požaduje,“ je přesvědčen pardubický zastupitel Pavel Studnička, který leták také dostal. Text odkazuje i na povinnosti vyplývající ze zákona o hospodaření s energií.

Vedení firmy, která letáky rozeslala, odmítlo, že by se pomocí letáků snažilo z lidí zbytečně vylákat peníze. „Nechtěli jsme v žádném případě poskytovat zavádějící informace. Snažili jsme se tam uvést informaci, co se týká zákona, aby informace nebyly klamné,“ řekl jednatel společnosti Dalibor Adamec. O opaku je ale přesvědčena ředitelka občanské poradny Farní charity Chrudim Hana Petrusová. „Působí to jako seriózní nabídka v tom smyslu, že to třeba nařídil magistrát,“ poukázala.

Pokud chtějí lidé nabídku na měření tepla využít, měli by se nejprve na firmu zeptat na úřadech – prověřit ji a zjistit, zda je certifikovaná. Potom musí počítat i s tím, že měření není zadarmo.