Titul MBA na účet města stál mosteckého primátora křeslo

Most – Vlastimil Vozka (Sdružení Mostečané Mostu) již není mosteckým primátorem. Kvůli studiu v programu MBA placenému z městského rozpočtu ho odvolalo zastupitelstvo. Vozka post v čele Mostu nezachránil ani tím, že 180 tisíc korun, které studium stálo, složil na účet města. Půl roku teď zůstane Most bez primátora, zastupitelé pověřili vedením města statutární náměstkyni Hanu Jeníčkovou (SMM), nového primátora zvolí až po podzimních volbách.

Hlasování o odvolání Vlastimila Vozky z postu zastupitele iniciovali zastupitelé jeho vlastního Sdružení Mostečané Mostu. Podle předsedy zastupitelského klubu Jana Syrového dosavadní primátor Vozka morálně selhal, když si nechal své třísemestrální magisterské studium zaplatit městem. Syrový řekl, že nikdo ze sdružení o tom, že Vlastimil Vozka studuje za městské peníze, nevěděl. Sám Vozka před jednání zastupitelstva plánoval, že požádá o hlasování o důvěře, nakonec tak neučinil, když se rovnou hlasovalo o jeho odvolání. Návrh v tajné volbě podpořilo 28 ze 43 přítomných zastupitelů. Sám Vozka pochybení odmítl. „Vzdělaný úředník jde v duchu doby. Vůbec se nestydím za to, že jsem se školení účastnil. Jsem přesvědčen, že to bylo naprosto v pořádku a nemám žádný osobní problém,“ řekl.

Vlastimil Vozka, který zůstává zastupitelem a je též poslancem za hnutí ANO, je však přesvědčen, že za jeho předčasným koncem v čele města stojí hlavně politické důvody. Příčinu vidí ve svém rozhodnutí nejít na podzim do voleb na kandidátce SMM. „V okamžiku, kdy jsem zveřejnil, že už za sdružení nebudu kandidovat v dalším období, to přerostlo do těchto rozměrů,“ řekl Vozka bezprostředně po svém odvolání. Výčitkám za nákladné studium na městský účet se Vozka bránil tím, že 180 tisíc, které studia stála, městu zaplatil. Na jednání zastupitelstva přinesl doklad, že peníze na účet města složil.

Žádného nového primátora Most prozatím nemá. SMM nikoho jako náhradu nenominovalo, zastupitelé pověřili vedením města statutární náměstkyni primátora Hanu Jeníčkovou. Ta město povede až do podzimních komunálních voleb. „Nebyl to boj o primátorský post,“ řekl po odvolání dosavadního primátora Jan Syrový.

Exprimátor Vozka nebyl jediný, kdo za městské peníze vystudoval vysokou školu. Totéž učinila tajemnice úřadu Jaroslava Boudová. Policie nyní její studium vyšetřuje, trestní oznámení podal mostecký magistrát. Město také chce od tajemnice peníze za studium vymáhat.