Odpadní vodu chtějí ve Vanovicích čistit přírodním způsobem

Vanovice – Pro přírodní způsob čištění odpadních vod se rozhodli ve Vanovicích na Blanensku. Obec chce místo klasické čističky vybudovat kořenovou čistírnu a ve stupňovitém systému plánuje využít i jeden z místních rybníků. Radnice si slibuje hlavně úsporu na provozních nákladech. Obcí, které nemají čistírnu, je v České republice zhruba 3 500.

Rybník v dolní části Vanovic zatím patří státu, místní zastupitelé ho ale chtějí co nejdříve odkoupit. Počítají s ním pro kořenovou čistírnu odpadních vod. I když je vstupní investice pro její vybudování zhruba stejná jako v případě klasické čistírny, obec ušetří na provozních nákladech. „Ty jsou výrazně nižší, protože kořenová čistírna nepotřebuje elektřinu,“ vysvětlil starosta Vanovic Petr Dvořáček (nez.).

Bakterie totiž ve spolupráci s kořeny bahenních a vlhkomilných rostlin dokážou velmi rychle a efektivně vyčistit takzvanou šedou vodu, tedy tu, která odtéká z umyvadel, praček nebo van. „Tato čistírna si poradí se všemi látkami i chemikáliemi. Výsledek je takový, že odpadní vodu můžete pouštět rovnou do potoku nebo nádrže,“ popsal Michal Křiška z Ústavu vodního hospodářství krajiny Vysokého učení technického v Brně.

Pro srovnání – kdyby si ve Vanovicích pořídili klasickou čistírnu, provozní náklady by se – především kvůli ceně elektřiny a nutnosti pravidelné údržby – mohly vyšplhat na 200 tisíc korun. Provoz kořenové čistírny je až čtyřikrát levnější.

Vedle takřka nulových nákladů na samotné fungování je další výhodou i tichý provoz čistírny. „Lidé chodí k rybníku na procházku, nechtějí, aby se tady stavěly ošklivé budovy. Klidný ráz této lokality chceme rozhodně zachovat,“ dodal Dvořáček. Místní by tak mohli i v budoucnu rybník využívat – třeba v zimě pro bruslení.

Není to jen o tom vysázet nějaké kytky, varují odborníci

I když se může zdát, že vybudování kořenové čistírny je hračka, podle odborníků na vodní hospodářství jde o mimořádně komplikovaný ekosystém. „Správně ji navrhnout a provozovat není vůbec jednoduché. Nejde jen o to vysadit nějaké rostliny, protože to není vodní plocha s rostlinami, ale systém, v němž probíhají složité biochemické procesy,“ vysvětloval Křiška.

Podobně jako ve Vanovicích se pro kořenovou čistírnu před lety rozhodli i obyvatelé Pavlínova. Dnes jsou rádi. "Jsme spokojeni. Vzorky vychází dobře a šetří se životní prostředí," chválil si starosta Pavlínova Jiří Jaša (nez.). Na kořenovou čističku už vsadilo asi 230 obcí v celé republice.