Policie zadržela kvůli útoku na vychovatele chovance ústavu v Ostravě

Ostrava - Pět chovanců výchovného ústavu v části Ostravy Polanka nad Odrou napadlo v neděli dopoledne vychovatele. Vyhrožovali mu zabitím, pak na něho i zaútočili, ale díky včasnému zásahu kolegů ho nakonec nezranili. Policisté útočníky zadrželi a teď je vyslýchají. Jednomu je už osmnáct let, ostatním sedmnáct roků.

Podle kolegů napadeného osmatřicetiletého vychovatele se situace v ústavu vyostřila v sobotu kvůli něčemu, co údajně chlapci předtím provedli. „Pět chovanců podle nich zřejmě plánovalo už v sobotu zaútočit na nočního vychovatele. To se jim sice nakonec nepodařilo, v neděli ale v agresi pokračovali,“ uvedla redaktorka Tereza Krumpholzová, která situaci v ústavu zjišťuje.

Policie dosud nesdělila podrobnosti k okolnostem ani k motivu napadení. Ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková jen uvedla, že chovanci vychovatele obstoupili a vyhrožovali mu zabitím. Pak na něho jeden z nich hodil předmět, který nespecifikovala. Nic vážného se nestalo zřejmě díky zásahu kolegů, kteří agresivní svěřence rychle uklidnili a zavolali na ně policii.

Extrémně problémovi chovanci

Výchovný ústav v části Polanky nad Odrou Janová je určený pro velmi problémovou mládež s extrémní poruchou chování. Jsou tam chlapci odsouzení za majetkovou i násilnou kriminalitu, vychovatelé s nimi pracují v šestičlenných skupinkách, kterých tam je asi pět.

Naposledy došlo k vážnému útoku chovanců výchovného ústavu v Králíkách. Jednoho zaměstnance napadli a bodali ho šroubovákem do krku.

Policie zadržela podezřelé z útoku na pracovníka výchovného ústavu