Bývalý starosta Vyškova očistil své jméno

Brno, Vyškov – Podmínka pro bývalého starostu Vyškova Jiřího Piňose (ČSSD) neplatí, čin byl promlčen. Odsuzující verdikt za údajně nevýhodný prodej sodovkáren v Tečovicích na Zlínsku zrušil Nejvyšší soud a na jeho popud posléze i krajský. Definitivně tak skončila téměř dvouletá soudní tahanice, která Piňose stála křeslo starosty.

„Ty dva roky pro mne nebyly vůbec jednoduché. Jsem opravdu velmi rád, že Nejvyšší soud tu věc pojal tak, jak jsme ji chápali od samého začátku. Je to pro mě definitivně vyřešené, tlustá čára a zpátky už se nebudu dívat,“ řekl bývalý starosta Jiří Piňos.

Piňos svou vinu v případě údajně nevýhodného prodeje sodovkáren už od počátku odmítal. Postu starosty se vzdal, aby „nepoškozoval pověst města a ČSSD“ s tím, že pokud bude prokázána jeho nevina, do funkce, kterou po něm převzal Karel Goldemund (ČSSD), se opět vrátí.

S očištěním Piňosova jména tak přichází otázka, zda radnici půl roku před volbami čeká politická rošáda. „Nepřipadne mi rozumné pět nebo šest měsíců před komunálními volbami dělat nějaké změny. Já na dodržení dohody nebudu trvat,“ ujistil Piňos s tím, že o tom, zda a jak se do komunální politiky zapojí, rozhodne sestavování kandidátky pro podzimní komunální volby a následně hlasy voličů. Do té doby dál zůstává vyškovským zastupitelem a radním.

Jiří Piňos hovoří o svém očištění (zdroj: ČT24)

Současný starosta nadšení z očištění jména svého kolegy brzdí. „Chápu osvobozující rozsudek, nicméně se domnívám, že pokud bylo jako opravný prostředek použito promlčení, tak je to v politické rovině problém,“ reagoval na zvrat v kauze starosta Karel Goldemund (ČSSD).

Promlčecí doby si soudy všimly až teď

„Cítím se nevinný, ale zároveň nechci touto kauzou poškodit stranu nebo radnici,“ říkal Jiří Piňos, když v lednu 2012 na svůj post rezignoval. Reagoval tak na trestní stíhání, které souviselo s jeho dřívější funkcí ve vedení společnosti Jihomoravské pivovary. Firma zaštiťovala několik podniků, zejména pak Pivovar Vyškov.

Podle policie a následně i soudu měl Piňos spolu s dalším manažerem Lubomírem Konšelem připravit státní podnik kvůli nevýhodným transakcím o milionové částky. V létě 2012 odešel od soudu prvního stupně s tříletou podmínkou a pokutou 200 tisíc, jeho bývalý kolega dostal dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a pokutu 100 tisíc korun. Za to, že nesprávně vedeným prodejem sodovkárny Tečovice způsobili firmě škodu nejméně šest milionů korun.

Následoval kolotoč odvolání a dovolání, případem se tak postupně zabýval i Krajský soud v Brně a Nejvyšší soud, který případ vrátil na krajskou úroveň. Krajský soud ale letos v březnu kauzu na popud Nejvyššího soudu ukončil, když zjistil, že nedbalostní porušení povinnosti při správě cizího majetku bylo v červnu 2009 promlčeno. Trestní stíhání tak v roce 2011 vůbec nemělo začít. Soud chybu přiznal a stíhání Konšela i Piňose zastavil.