OKD pozastavilo přípravu těžby v Karviné. Vykoupené domy rabují zloději

Karviná - Obyvatelé části Karviné Staré Město doplácejí na ekonomické potíže firmy OKD. Těžaři pozastavili přípravy na rozšíření těžby Dolu Karviná i výkup domů a pozemků lidí ohrožených budoucí těžbou, který zahájili před dvěma roky. Některé domy už jsou zbourané, na ty vykoupené a opuštěné pořádají nájezdy zloději. A obyvatelé, kteří se už smířili s tím, že se v zájmu těžby také vystěhují, v tom musejí žít.

Z prázdných domů, které čekají na demolici, si zloději a sběrači kovů odnášejí nejčastěji vodovodní potrubí, elektroinstalaci a topení. Za poslední rok vzrostla kriminalita v karvinském Starém Městě více než stoprocentně. 

Karvinští strážníci jezdí do Starého Města denně, ale nestačí to. Vedení města proto požádalo o pomoc OKD. To poslalo do oblasti bezpečnostní agenturu, aby se strážníky i státními policisty spolupracovala. „Nainstalovali jsme elektronický systém, který ty domy neustále monitoruje. Díky tomu máme přehled, co se tady děje. Cílem je zastavit rabování a zabránit možnému ohrožení obyvatel,“ vysvětloval technik bezpečnostní agentury Jakub Rastočný.

Lidé závislí na cenách uhlí na trhu

Lidé, kteří ve Starém Městě zůstali, si zoufají z úpadku, který tam nastal. „Zloději si tady něco vytipují a je jim jedno, jestli jdou do domu, který je už prázdný, nebo vykradou garáž někoho, kdo je s celou rodinou doma,“ líčila Monika Heisigová.

Obyvatelé, kteří ve Starém Městě zůstávají, nepřišli jen o klidný život se sousedy. Nemají tam obchod a před několika dny skončila i hospoda. Naděje, že se z území, ze kterého měli lidé ustoupit těžbě, v brzké době odstěhují, je velmi nejistá. Závisí na cenách uhlí na trhu. Alespoň to tvrdí vedení OKD, které má jasno, že v nejbližší době výkupy nebudou pokračovat. 

Zloději rabují vykoupené domy v Karviné (zdroj: ČT24)