Luční bouda je bez záchranářů, odešli kvůli nájemnému

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) – Na Luční boudě na hlavním krkonošském hřebeni už nejsou připraveni horští záchranáři. Horská služba kvůli vysokému nájmu k 1. květnu prostory na Luční boudě vyklidila. Zanikla tak její poslední hřebenová stanice.

Když se někdo v létě nebo příští zimu zraní v nejvyšších partiích Krkonoš, bude muset počkat, než přijede Horská služba z Pece pod Sněžkou nebo Špindlerova Mlýna. Po 40 letech zrušili záchranáři svoji jedinou hřebenovou stanici, která byla na Luční boudě. Nájemné za dvě místnosti se zdálo vedení Horské služby příliš vysoké. „Podmínky, které byly majitelem nově nastaveny, pro nás byly neakceptovatelné,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Podle spolumajitelky Luční boudy Kláry Sovové měla Horská služba nově platit deset tisíc korun měsíčně. Mělo jít o přímé náklady na dvě využívané místnosti. „Je mi to docela líto, ale nevidím žádný důvod, proč bychom měli horskou službu, která je příspěvkovou organizací státu, dotovat,“ řekla Klára Sovová o odchodu záchranářů.

Že jsou nejbližší stanice až ve městech hluboko pod krkonošskými vrcholy, by podle náčelníka neměl být zásadní problém pro zásahy. „Naším cílem je, aby tuto změnu turista nezaznamenal,“ podotkl. Možnost, že by v dohledné době vznikla jiná stanice na hřebeni, není pravděpodobná. „Labskou boudu mají pronajatou majitelé Luční boudy a předpokládám, že podmínky pronájmu by byly stejné. Jiný výhodně umístěný objekt na hřebenech Krkonoš není,“ shrnul Adolf Klepš.

Horská služba má v Krkonoších celkem pět stanic s celoročním provozem, kromě Pece pod Sněžkou a Špindlerova Mlýna jsou v Harrahově, Rokytnici a Strážném. V zimě jsou v provozu i další, například v Janských Lázních, Velké Úpě či na Benecku.