Podezření z korupce: Hejtman podá trestní oznámení na bývalé mluvčí

Olomouc - Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil z ČSSD podá trestní oznámení na dva bývalé tiskové mluvčí a zaměstnance odboru tajemníka hejtmana Ivo Hegera a Tomáše Kocycha. Jak upozornila Česká televize v pořadu Reportéři ČT, oba jsou podezřelí, že figurovali ve firmách, kterým kraj dával předražené zakázky. Oba úředníci kvůli tomu opustí krajský úřad.

Hejtman Rozbořil podá trestní oznámení, přestože policie okolnosti zadávání některých zakázek a roli bývalých tiskových mluvčích či jejich blízkých v nich už třikrát prošetřovala a důvod k zahájení trestního stíhání nenašla. A nesrovnalosti v zadávání zakázek nezjistila ani vnitřní kontrola hejtmanství. „Chci rozhodně vědět, zda a jaká škoda vznikla krajskému úřadu a kdo ji způsobil,“ zdůvodnil dnes hejtman své rozhodnutí.

Na možnou korupci upozornila před několika lety zaměstnankyně hejtmanství Olga Hrabalová, která v letech 2001 až 2011 pracovala jako asistentka kanceláře hejtmana. V souvislosti s činností Ivo Hegera a jeho předchůdce Tomáše Kocycha objevila řadu nesrovnalostí. Jde především o zakázky z let 2006 až 2011, kdy byl hejtmanem Martin Tesařík z ČSSD. Tomu údajně o svém podezření řekla, ale nikam to nevedlo. Později hejtmanství zrušilo její místo.

Nový etický kodex

Hejtman dnes uvedl, že případ kazí dobrou pověst krajského úřadu, byť zatím není nikdo za korupci stíhán ani souzen. V této souvislosti upravil a pozměnil některá pravidla a povinnosti zaměstnanců, mimo jiné etický kodex.

Jedna ze zakázek, na kterou Hrabalová upozornila, se týkala například setkání zástupců hejtmanství s válečnými veterány. V letech 2006 a 2007 to měl na starosti Tomáš Kocych. Zakázku přidělil bez výběrového řízení sdružení Agentura Atlantis, u jehož založení stál právě Ivo Heger. I když pronájem sálu v prostějovském kulturním domě a pohoštění hostů vycházelo obvykle na 40 tisíc, Agentura Atlantis dostala za jednu akci 190 tisíc korun, přitom Hrabalová tvrdí, že ve skutečnosti se ani na přípravě nepodílela.

Podobné okolnosti mělo údajně i setkání kraje s veterány v letech 2009 a 2010. Jen firma, která zakázku dostala, se jmenovala Omnis Olomouc a vazby k ní měli oba úředníci. Podobných podezřelých zakázek, na kterých se Heger a Kocych podíleli, bylo údajně mnohem více. Podle informací České televize jejich objem přesahuje 6 a půl milionu korun. Například Agentura Atlantis dostala více než 130 tisíc korun za zpracování a zveřejnění pěti zpráv, více než 80 tisíc inkasovala za skenování starých novinových článků.

Kocych i Heger odmítají, že by na zakázkách, o kterých rozhodovali, bylo cokoliv špatného. Tvrdí, že Hrabalová jim škodí kvůli zrušení jejího místa. A bývalý hejtman Tesařík důrazně odmítl, že by ho úřednice o svých podezřeních informovala.