Boží Dar chce cestu na Klínovec vyškrtnout ze silniční sítě

Karlovy Vary – Karlovarský kraj odmítl vyřadit příjezdovou cestu na Klínovec ze seznamu krajských silnic. O to žádalo město Boží Dar, které má silnici ve správě. V zimě zde chce dopravu regulovat a případně i zpoplatnit. Podle hejtmanství je ale důležité zachovat přístupnost komunikace bez omezení.

Boží Dar chce cestu na Klínovec "pro sebe" (zdroj: ČT24)

Boží Dar na Klínovci, nejvyšší hoře Krušných hor, vlastní většinu pozemků a nemovitostí. Na vrchol nechalo zavést vodovod a kanalizaci a v loňském roce zaplatilo i za opravu necelých dvou kilometrů silnice, která horu zpřístupňuje, ačkoli ji má od Karlovarského kraje pouze vypůjčenou.

Na účet radnice jde kromě oprav i zimní údržba, nechala proto před vjezdem na silnici instalovat systém na závory, který umožní případné zpoplatnění. „Správa silnice a údržba stojí ročně asi čtvrt milionu korun a to nejsou malé prostředky, to je zapotřebí někde vybrat,“ vysvětluje starosta Jan Horník. „Největší problém je v zimním období a z tohoto důvodu bychom rádi viděli, kdyby ta silnice mohla být pouze obslužná a mohli bychom regulovat vjezd motorových vozidel,“ dodává.

Proti je kraj i podnikatelé

Krajští radní a zastupitelé ale záměr Božího daru vyškrtnout silnici ze státní sítě odmítli. Obávají se zpoplatnění úseku a například i omezení průjezdu záchranářů. „Význam té komunikace v současné době neodpovídá účelové komunikaci, to je tak někam na dvorek, ale krajské komunikaci,“ konstatoval náměstek hejtmana pro dopravu Petr Navrátil.

Regulace dopravy by se nelíbila ani podnikatelům v okolí Klínovce. Podle nich by případný poplatek za vjezd odradil turisty. „Kromě toho, že Boží Dar z toho bude mít přínos, tak v tom vidím jednoznačně to, že ze zpoplatnění nikdo jiný přínos mít nebude,“ prohlásil provozovatel lanovky a restaurace na Klínovci Jiří Šolc.

Dnešním rozhodnutím krajských zastupitelů ale spor mezi krajem a Božím Darem nekončí. Radnice plánuje podat další návrh už na příštím jednání zastupitelstva.