Šobes - ráj vinařství vyjel na trať směr seznam UNESCO

Znojmo – Viniční trať Šobes v Národním parku Podyjí by se mohla ocitnout na seznamu přírodních památek UNESCO. Zasadit se o to hodlá společnost Znovín Znojmo, začala již kompletovat podklady žádosti. Zápis by ale mohl trvat až deset let.

Ředitel Znovínu Pavel Vajčner tvrdí, že všechny vinařské mocnosti mají viniční tratě v seznamu UNESCO, naproti tomu z českých a moravských vinic žádná. Pro Šobes je podle Vajčnera výhodou jeho rozložení v Národním parku Podyjí u hranici s Rakouskem. Za minulého režimu se do oblasti nesmělo, proto se vinice uchovala v původním stavu. Svými unikáty se může pochlubit i místní zvěř i květena.

„Vinice Šobes, kterou si dovolím nazvat ikonou moravského vinařství, má na jižním úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje velmi specifické mikroklima a vína z této vinice jsou skvělá. Zápisem na listinu UNESCO bychom nejen zviditelnili Znojmo, ale hlavně bychom ochraňovali něco unikátního, něco, co má nevyčíslitelnou hodnotu,“ uvedl Vajčner.

Znovín se v minulosti o vinici musel soudit. V roce 2012 mu vlastnictví části vinice definitivně potvrdil Ústavní soud, když odmítl stížnost obce Podmolí, která Znovínu v roce 1995 prodala 6,5 hektaru vinohradu. O 12 let později nové vedení obce transakci zpochybnilo.

Firma na Šobesu vlastní 70 procent viničních tratí. Zhruba 1,5 hektaru vlastní ještě stát, ostatní jsou soukromníků. Celkem jde o téměř 12 hektarů vinic, které by měly být jako komplet v seznamu UNESCO. Podle Vajčnera na místě vznikají mimořádná vína. Lokalita je výjimečná podložím, které je skalnaté a mimořádně kyselé. „Unikátní je i mikroklima. Místo je obklopené lesy a je dost na severu. Víno má jiný charakter. Je hodně minerální, má takovou romantičnost,“ dodal Vajčner.