Karlovarských zastupitelů bude méně, městu ubylo obyvatel

Karlovy Vary - Počet členů zastupitelstva Karlových Varů se sníží. Po říjnových komunálních volbách bude mít město místo současných 38 zastupitelů jen 35. Důvodem je to, že městu letos klesl počet obyvatel pod 50 000.

Karlovy Vary budou mít méně zastupitelů (zdroj: ČT24)

Český statistický úřad městu sdělil, že k 1. lednu má 49 870 obyvatel. I když podle evidence obyvatel mají Karlovy Vary stále nad 50 000 lidí, údaje statistiků vycházejí z posledního sčítání lidu. Zohledňuje obyvatele, kteří ve městě skutečně žijí, ne ty, kteří v něm mají jen formální bydliště.

Podle zákona je tak možné mít jen 35 zastupitelů. Diskuse o jejich počtu trvala přes půl hodiny - zatímco levice chtěla zachovat co nejvyšší možný počet, pravice navrhla ještě o dva nebo čtyři zastupitele méně, ale neuspěla. 

Poklesem počtu obyvatel pod 50 000 se ale kromě snížení počtu zastupitelů nic nemění. Karlovy Vary dál zůstávají statutárním městem, které má magistrát a v jeho čele nestojí starosta, ale primátor.

Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) stojí za úbytkem obyvatel několik věcí. „Není tu vysoká škola, takže lidé, kteří odcházejí studovat, se sem už nevracejí. Roste i počet lidí, kteří žijí v satelitních obcích, které sice nejsou v katastru Karlových Varů, ale tito lidé fakticky v Karlových Varech žijí, pracují zde, posílají sem děti do škol,“ řekl.

Karlovy Vary se v minulých letech snažily nepříznivý trend překonat a lákaly ke spojení obce v okolí, ale neúspěšně. Počet obyvatel však klesá nejen v krajském městě, ale v celém Karlovarském kraji. Pokud se vývoj neobrátí, zřejmě v kraji letos klesne počet obyvatel pod 300 000.

Karlovy Vary ale mají stále několik okrajových částí, které se od města neoddělily. Například Počerny nebo Cihelny. Mají navíc tu zvláštnost, že leží až za sousedním katastrem.