Nad Žítkovou se srazila dvě letadla. Cvičně

Žítková – Srážku dvou letadel se dvěma desítkami pasažérů dnes simulovali záchranáři v Bílých Karpatech. Záchranu v náročném horském terénu mezi obcemi Žítková na Uherskohradišťsku a slovenskou Hornou Sučou nacvičovalo přes 200 lidí. Podobně velké cvičení uspořádali čeští hasiči se svými slovenskými kolegy naposledy před 11 lety.

Letadlo L 410 s 16 cestujícími a dvoučlennou posádkou se nad Vlčím vrchem srazilo s Cessnou, ve které letěli tři lidé. „Při pokusu o přistání se trup letadla L 410 roztrhl, trosky byly rozesety v délce asi 800 metrů,“ popsal mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil letecké neštěstí, které bylo tentokrát jen na zkoušku.

Mezi zemřelými leželi v troskách i zranění, další lidé v šoku dezorientovaně bloudili lesem a někteří zůstali zachyceni v korunách stromů. Záchranáři je museli najít, ošetřit a odtransportovat do nemocnic, přitom museli hasit hořící trosky letadla. Policisté v rojnicích prohledávali les, v kterém se museli vypořádat s nepřístupným terénem Bílých Karpat. Úzkými cestami neprojela některá technika, na místo neštěstí museli proto policisté pěšky.

Šlo o jedno z největších letošních cvičení v republice. Kromě hasičů, policistů a zdravotníků se jej zúčastnily dvě desítky figurantů, zapojeno bylo sedm desítek kusů techniky.