Kraj energeticky pasivní halu v Mělníku nechce, mohla šetřit stovky tisíc

Mělník – Středočeský kraj nechce, aby sportovní hala v Mělníku šetřila energii. Místo toho krajští radní hodlají napojit plánovanou stavbu na centrální zdroj tepla. Nízkoenergetická varianta, která by splňovala standardy tzv. pasivní stavby, by přitom podle projektantů ušetřila ročně až 700 tisíc korun.

Multifunkční sportovní hala, kterou by mohli užívat jak studenti gymnázia, tak místní sportovní kluby, v Mělníku chybí. Středočeský kraj pro její stavbu vyčlenil 40 milionů korun, nízkoenergetickou variantu, jež by šetřila peníze za provoz, ovšem odmítá.

„Máme tam vedle parovod a myslíme si, že připojit se na centrální zdroj je lepší,“ tvrdí náměstek středočeského hejtmana Miloš Petera. Při budování haly se podle něj nejvíce ušetřilo právě na tepelném čerpadle, které je v tzv. pasivní budově nezbytné.

Pokud by se postavila energeticky šetrná varianta haly, klesly by provozní náklady na polovinu. Problémem ale je, že postavit energeticky pasivní budovu je mnohem dražší. V případě mělnické haly by se náklady zvedly o tři až čtyři miliony korun.

Provozní náklady v mělnické sportovní hale
Zdroj: ČT24

„Pokud tam máme takovou úsporu, je ta návratnost v horizontu 6-7 let. To je velice dobré číslo,“ myslí si zástupce mělnického gymnázia Milan Schweigstill. Vyšší pořizovací náklady jsou přitom jeden z argumentů, proč kraj variantu odmítá. Podle krajských radních by navíc šlo o úplně jiný projekt, než bylo v zadání soutěže. Výběrové řízení by se tak muselo opakovat.

Od roku 2017 se ovšem budou muset všechny veřejné budovy podobné velikosti stavět jako pasivní, tedy s nulovou spotřebou energie. „Bylo by vhodné, kdyby veřejný zadavatel prokázal prozíravost, že by stavbu v pasivním standardu udělal už nyní, i když to ještě není povinné,“ podotkl projektant haly Adam Rujbr.

Kraj odmítá energeticky šetrnou budovu v Mělníku (zdroj: ČT24)