Biolog: Unikátní biotop na Načeratickém kopci potřebuje motorkáře

Znojmo – Vzácného motýla přástevníka svízelového nebo kudlanku nábožnou mohou obdivovat milovníci přírody na Načeratickém kopci nedaleko Znojma. Unikátní biotop plný ohrožených druhů vznikl v opuštěném vojenském tankodromu. Přejezdy tanků a výbuchy munice, které narušují rozsáhlé travnaté plochy, ale dnes podle biologů lokalitě chybí.

Na Načeratickém kopci se daří třeba populaci přástevníka svízelového. Vzácný oranžovo-hnědý motýl je v České republice na pokraji vyhynutí. Téměř nikde už nejsou podmínky, které k životu potřebuje. Výjimkou je právě Načeratický kopec u Znojma.

„Vojenské prostory vznikaly po 2. světové válce a po celou dobu jejich existence tady nebyla aplikována žádná chemie. Unikly tedy pesticidům nebo hnojivům, která jinde přírodu velmi poznamenala,“ popsal biolog Pavel Marhoul ze spolku Beleco, který se o obnovu Načeratického kopce už tři roky stará.

Pro vznik výjimečné přírodní rezervace byl klíčový i specifický vojenský režim. „Díky tomu, že tady jezdily tanky a vybuchovala munice a občas hořely ohně, tak došlo k vytvoření mozaiky různých stanovišť. Výsledkem je to, že na ploše o rozloze 100 hektarů je vysoká druhová diverzita,“ popsal Marhoul. Nízké a řídké porosty trávy, které jsou místy úplně holé, vyhovují třeba už zmíněnému přástevníkovi.

Kopec s výjimečným biotopem a výhledem na Znojmo je oblíbeným cílem příznivců motokrosu. Navzdory tomu, že od roku 2009 je areál pro motorová vozidla uzavřený. I když je to možná překvapující, biologům jejich neoficiální výjezdy nevadí. „Neustálé narušování jednolité plochy způsobilo, že je dnes kopec tak cenný. Motorkáři jsou schopní činnost vojáků nahradit, proto do jiných vojenských prostorů mohou motorky nebo tanky. Díky nim se daří udržovat biotopy v ideálním stavu,“ vysvětlil Marhoul.

Nerady tak motorkáře vidí jen kozy a ovce, které porosty na kopci spásají. „Někdy je motorkáři vyplaší, takže nám utečou do pole nebo je rozeženou napůl. Musíme se nějak naučit být tady spolu,“ dodal chovatel ovcí Petr Kosmák.

Opuštěné vojenské prostory jsou rájem pro faunu i flóru

Jaký je význam opuštěných vojenských prostorů pro biodiverzitu? Přesně tuto otázku si položili biologové z Jihočeské univerzity a v letech 2008 až 2010 provedli rozsáhlou studii čtyř desítek dnes už nevyužívaných objektů. Zjistili, že biodiverzita i výskyt vzácných druhů jsou velmi vysoké. Přečtete si podrobnosti.