V Cerhenicích vybuchl dům, majitel je těžce popálený

Cerhenice (Kolínsko) – Středočeskými Cerhenicemi otřásl v noci výbuch. Zničil dům, ve kterém byl sedmapadesátiletý muž. Explozi přežil, utrpěl však těžká poranění. Podle lékařů je ale mimo ohrožení života. Výbuch také poškodil zhruba desítku okolních budov a poranil souseda. Co se přihodilo, zjišťuje policie.

Výbuch zcela zničil dům v Cerhenicích (zdroj: ČT24)

Cerhenický dům vybuchl po jedné v noci. Hořet zřejmě začalo v garáži pod domem, kde byl plynový kotel i zaparkované auto. „Byla to hrozná rána, mysleli jsme, že spadlo letadlo nebo udeřil blesk. Vyběhli jsme ven a potom jsme to viděli,“ popsal obyvatel nedalekého domu. Exploze dům zcela zdemolovala.

Hasiči uvnitř nalezli majitele domu, který byl ve vážném stavu – utrpěl popáleniny dýchacích cest a dolní části těla. „Lékařka těžce zraněného muže zaintubovala, připojila na umělou plicní ventilaci a po ošetření byl transportován na popáleninové centrum pražské vinohradské nemocnice,“ přiblížila mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek řekl, že je stav muže stabilizovaný. „V bezprostředním ohrožení života se nenachází,“ uvedl.

Hasiči spolu s kynology trosky vybuchlého domu prohledali, ale nikoho dalšího unvitř nenašli. Zdravotníci přesto museli ošetřit ještě jednoho muže – souseda, který v době výbuchu v domě sice nebyl, ale poranilo ho rozbité sklo. Exploze totiž poškodila i sousední budovy. „Máme rozbité okno a ještě nevíme, jak to vypadá na střeše,“ podotkla obyvatelka domu v blízkosti vybuchlého.

Příčina exploze není jasná. „V prvním momentě jsme počítali s tím, že to bude výbuch plynu, ale v tuto chvíli je to stále v šetření, nevíme, kvůli čemu to bouchlo,“ řekl velitel kolínských hasičů Dalibor Zeman. Okolnosti tak zjišťuje policie. Má tři vyšetřovací verze – nehodu jako například zkrat na spotřebiči, nedbalost, ale i úmysl majitele, který nakonec skončil těžce zraněný. „Měla od něj odejít asi před měsícem družka, prověřujeme možnost, že by to mohl být motiv k úmyslnému jednání,“ poukázal Marek Jirouš z vedení kolínské policie.