Těžaři nešetrně odstranili křížek, na jeho místo složili dřevo

Nejdek – Obyvatelé Vysoké Štoly u Nejdku obviňují lesní společnost, že zničila poutní místo. O něj se desítky let starají lidé z okolí. Kříž s kamenným podstavcem lesníci odstranili proto, že si na místě udělali dočasné úložiště dřeva.

Nedaleko Vysoké Štoly stál ještě před 14 dni křížek, kolem kterého procházeli turisté. Místo je dokonce zakreslené i na mapě. Křížek, sloužící pro kolemjdoucí jako orientační bod, zrestaurovali místní občané. Nyní je ale místo zdevastované a zničené těžbou. „Kámen vyrvali z podstavce, pohodili v podstatě na stranu, při tom poškodili ten kříž,“ popisuje nešetrnou práci těžařů obyvatel Nejdku František Jílek.

Lesníci, které si na práci najaly státní lesy, tvrdí, že nemají jinou možnost kam dřevo složit. Pozemky kolem totiž patří soukromníkům. Pamětníci ale tvrdí, že místo už nikdy nebude v původním stavu. „Lesy ČR jsou o vzniklé situaci informovány a se smluvním partnerem také záležitosti projednaly a vyzvaly ho ke zjednání nápravy,“ uvedl mluvčí Lesy ČR Zbyněk Boublík.

Podobné křížky patří do krajiny už několik staletí. Jen v okolí Nejdku se jich dochovalo 35. „My tady v pohraničí toho máme málo, všechno bylo zdevastováno a to, co zbylo, se snaží někteří opravit,“ upozornil Jílek. Křížky, které on sám zmapoval, se teď bude snažit opravit občanské sdružení Jde o Nejdek. Prvních sedm chce opravit ještě letos.

Těžaři zničili historický křížek (zdroj: ČT24)