Hazard, uprchlický tábor… Eurovolby jsou i příležitostí pro referenda

Praha – Ve stínu voleb do Evropského parlamentu začínají také místní referenda. Vyhlásily je radnice Prahy 7, Velké Chuchle, Hrobčic na Teplicku, jihočeských Vodňan, Velké Bystřice na Olomoucku a jihomoravských obcí Šebetova a Velenova. V případě sedmé pražské městské části budou lidé – podobně jako nedávno v sousední Praze 8 – rozhodovat, zda si přejí omezení hazardu v Holešovicích a východní Bubenči. Radnici severočeské obce zajímá, zda má usilovat o koupi bývalého uprchlického areálu v Červeném Újezdu. Na ostatních místech jde většinou o připravované stavby.

Hazard a Praha 7

Hazard se stává velkým tématem Prahy. Občané již druhé městské části přicházejí hlasovat o tom, zda na svém území chtějí herny. Místní opozice v Praze 7 prosadila referendum, ve kterém mají lidé odpovědět, zda chtějí, aby se jejich počet snížil z 26 na 20 a postupně klesal k nule, a také, zda chtějí, aby se snažila radnice zrušit rovněž provozovny loterijních a sázkových her. Letos již v obdobném referendu hlasovali občané Prahy 8, kterých však nepřišlo potřebných 35 procent, a tak výsledek referenda neplatí.

Referendum, které je v Praze 7 od počátku minulého roku již druhé – loni se souběžně s prvním kolem prezidentských voleb hlasovalo o připravovaném nákupu nové radnice – navrhla opozice poté, co pražský magistrát prosadil omezení na 25, přičemž ale jedna nová herna naopak vznikla. Současný počet tak je 26. Referendum navrhuje snížit jejich počet na 20 a počet dále omezovat. Zatímco vedení radnice tvrdí, že další regulace hazardu je věcí celoměstského vedení, opozice poukázala na případ Prahy 2, 6 a 12, kde došlo k naprostému zákazu hazardu. Magistrát přitom ve své regulační vyhlášce zohlednil přání místních radnic. „Dochází tím k vytváření velké nerovnoměrnosti v rozmístění heren v Praze a sedmička se může stát cílovou destinací mnoha hráčů,“ uvedla opoziční Strana zelených v radničním věstníku. ODS a ČSSD, které Prahu 7 společně vedou, by však uvítaly ponechání malého počtu heren. Sociální demokraté ve věstníku v článku s názvem „Hazard nejsou černé neštovice“ vzkázali, že v případě úplného zákazu hrozí, že bude bujet černý hazard. „Vzniknou hráčská doupata, tajné herny nebo nové formy sázení,“ varovali.

Zatímco opozice v petici pro referendum navrhovala vyhlásit pouze jednu otázku, která se týkala úplného zákazu hazardu, nakonec budou občané Prahy 7 odpovídat na dvě otázky. Alternativou ke zrušení všech heren a dalších provozoven má být snížení jejich počtu na dvacet s případným dalším omezováním. „Reflektujeme, že se vede diskuse o nulové toleranci a že tu je skupina lidí, která si ji přeje. Zároveň ale zní i druhý silný hlas, který volí spíše cestu postupné regulace. Proto jsme zařadili i druhou otázku,“ vysvětlil mluvčí radnice Martin Vokuš.

Otázky pro referendum v Praze 7

  1. Souhlasíte s tím, aby orgány Městské části Praha 7 činily v rámci samostatné působnosti městské části úkony pro to, aby na území MČ Praha 7 došlo k redukci na maximálně 20 provozoven provozujících loterie a sázkové hry (…) na celém území MČ Praha 7?
  2. Souhlasíte s tím, aby Městská část Praha 7 vyzvala Zastupitelstvo hlavního města Prahy k vyhlášení nulové tolerance provozování loterií a sázkových her (…) na celém území MČ Praha 7?
Ubytovny v táboře Červený Újezd
Zdroj: ČT24

Co s Červeným Újezdem? Obce se obávají vzniku ghetta

Kdysi pobývali v Červeném Újezdu na Teplicku sovětští vojáci, v 90. letech je vystřídali uprchlíci, kteří v Česku žádali o azyl. Uprchlický tábor však zanikl v roce 2005. Stát se ho potom snažil prodat a po pěti letech uspěl. Již tehdy proti prodeji protestovali obyvatelé okolních obcí, kteří se obávali, že nový majitel nastěhuje do bývalého tábora problematické občany z různých koutů republiky, aby mohl výhodně prodat byty, které tito lidé opustí.

Nový majitel, kterému stát někdejší tábor nakonec přes odpor místních prodal, sliboval, že v Červeném Újezdu otevře domov důchodců. Ten nakonec nezvnikl, stát jeho vznik neschválil. Majitel tak poskytuje ubytování chudým a také nemocným lidem. Sám tvrdí, že na provoz doplácí 100 tisíc měsíčně, lidé z okolí ale hovoří o tom, že v Červeném Újezdu vzniká ghetto. „Úřad práce začal poskytovat doplatky na bydlení, což je samozřejmě větší důvod se tam sestěhovat,“ tvrdí starostka Měrunic Jitka Nová. V areálu navíc údajně panují nevyhovující podmínky.

Domov na kopci v Červeném Újezdu navíc nemá registraci k provozování sociální služeb, za což už dostal pokutu. Na případu více než rok pracuje i policie, vyšetřování už dokončila a spis předala k posouzení státnímu zástupci.

V Hrobčicích proto začíná společně s evropskými volbami referendum, ve kterém mají občané rozhodnout, zda by měla obec někdejší vojenský areál odkoupit. Peníze na případnou transakci ale budou muset Hrobčičtí sehnat sami. Sousední Měrunice, v jejichž katastru bývalý tábor stojí, již vzkázaly, že se na nákupu podílet nebudou, protože nemají dost peněz. V případě, že Hrobčice bývalou základnu a pozdější uprchlický tábor koupí, vymění s nimi Měrunice pozemky.

Otázka pro referendum v Hrobčicích

  • „Souhlasím, aby obec Hrobčice koupila do svého vlastnictví areál bývalého azylového zařízení Červený Újezd-Měrunice č. o. 135, za maximální kupní cenu 15 000 000 Kč?“

Na pěti dalších místech rozhodnou občané o tom, zda v obcích vzniknou nové stavby, případně jakou budou mít podobu. Velká Chuchle je další z pražských částí, kde se u příležitosti voleb hlasuje i o lokálním problému, radnici zajímá, zda má při plánované rekonstrukci železniční trati prosazovat zachování úrovňového přejezdu, nebo bude lepší postavit pod dráhou podjezd.

V jihočeských Vodňanech budou lidé rozhodovat o stavbě dřevozpracujícího závodu. Postavit ho chce rakouská firma, která slibuje vznik stovek pracovních míst. Místní se ale ke vzniku továrny staví rozporuplně, obávají se intenzivního provozu nákladních aut ve městě. Kraj sice slibuje stavbu obchvatu, o vzniku závodu ale rozhodnou sami Vodňanští. 

Otázkou pro obyvatele Velké Bystřice na Olomoucku je, zda má radnice sloučit dvě bystřické mateřské školy. V Šebetově na Blanensku bude referendum o výstavbě Střediska energetického využívání a recyklace surovin a v nedalekém Velenově o stavbě rozhledny.

Otázky referend:

  • Velká Chuchle: „Souhlasíte s tím, aby MČ Praha-Velká Chuchle podporovala svými rozhodnutími další projektovou přípravu a realizaci varianty E TUNEL mimoúrovňového křížení ulice Starochuchelská s tratí ČD, která byla schválena zastupitelstvem (…)?“
  • Vodňany: „Souhlasíte s výstavbou dřevozpracujícího závodu v územním obvodu Vodňan, v lokalitě vzdálené 1,1 km východně od obchvatu města (…), kde dle údajů investora vznikne cca 500 pracovních míst?“
  • Velká Bystřice: „Souhlasíte, aby město Velká Bystřice trvale přemístilo (…) provoz zařízení předškolního vzdělávání z Mateřské školy Na Svobodě 450 ve Velké Bystřici do budovy Mateřské školy Zámecké náměstí 83 ve Velké Bystřici?“
  • Šebetov: „Souhlasíte s realizací stavby 'Středisko energetického využívání a recyklace surovin Šebetov' (RESŠ) v obci Šebetov?“
  • Velenov: „Souhlasíte, aby obec Velenov uskutečnila svůj záměr výstavby rozhledny v katastrálním území obce Velenov?“

V Jablonci nad Nisou referendum nevypsali, občané ale budou v anketě odpovídat na otázku, zda chtějí vytvoření samostatné městské části Kokonín.