Z Ostravy až do Katovic nebo Berlína. Poláci dokončili dálnici z Bohumína

Ostrava - Od dnešního dne dojedou řidiči po dálnici z Ostravy za necelou hodinu až do Katovic, otevírá se jim také pohodlná cesta přes Gliwice dál na západ - třeba do Berlína. Poláci konečně dokončili poslední úsek dálnice A1 mezi dálničním uzlem Mszana a městem Swierklany nedaleko Bohumína. Výstavbu zbrzdil unikátní, ale velmi problematický most. Od jeho stavby postupně odstoupilo několik firem. Původně měl být most hotový před zahájením Eura 2012.

Čtyři sta metrů dlouhý a přes čtyřicet metrů široký most, který drží tři vysoké pilíře, je unikátní stavbou v celé Evropě. Jeho otevření ale Poláci nakonec pojali zcela neokázale kvůli problémům, které s ním byly.

Začalo to údajně chybami v projektu, přidalo se k tomu špatné podloží. V blízkosti mostu je totiž černouhelný důl, kvůli kterému se okolní terén místy propadá. Postupně tři firmy odstoupily od smlouvy se státem, jejich zástupci tvrdili, že se stavba může zřítit. „Je to úsek, který se, bohužel, nachází ve velmi složitém terénu, v okolí se těží. Museli jsme tady navést obrovské množství zeminy, udělat hluboké výkopy a postavit vysoké náspy,“ líčil náměstek polského ministra pro místní rozvoj Adam Zdzieblo.

Nakonec se stavbu podařilo dokončit a most má za sebou velké zátěžové testy. „Hlavní problémy způsobily chyby, které udělal dodavatel. Ale teď už je to za námi. Můžeme konečně jezdit po hezkém a bezpečném mostě,“ prohlásil mluvčí katovické pobočky Generálního ředitelství silnic a dálnic Marek Prusak.