Noc kostelů jinak: V Hustopečích nabídnou degustaci mešního vína

Jižní Morava – Netradiční Den kostelů připravilo na jižní Moravě hned několik kostelů. Třeba v Hustopečích lákají věřící i ty, kteří se kostelům spíše vyhýbají, na degustaci mešních vín. Na dobré jídlo a pití vsadili i v Evangelickém kostele v Kloboukách u Brna – v dobové kavárně se bude podávat káva a dezerty.

Noc kostelů rok od roku navštíví více návštěvníků. Děkan hustopečské farnosti Pavel Kafka se proto na degustaci mešních vín pořádně zásobil. Návštěvníci se můžou těšit na rekordní počet vzorků - je jich připraveno patnáct. „Byl bych špatným farářem, kdybych měl málo vína. Mešní víno si děláme sami, ale pro tuto příležitost jsem nechal přivézt vzorky i odjinud,“ popsal děkan.

Návštěvníky tak čeká degustace českých, ale také italských, španělských a rakouských mešních vín. „Já si myslím, že člověk může být u mešního vína překvapený tím, že je bílé. Lidé mají představu, že je automaticky červené. V našich podmínkách ale červené mešní téměř nejde vypěstovat, proto máme bílé,“ vysvětlil děkan s tím, že on sám má nejraději odrůdu tramín červený.

Jak se liší mešní víno od toho klasického?

"Podstatou mešního vína je, že se musí vyrábět přírodní cestou. Nesmí se doslazovat, proto se o vínech české provenience říká, že jsou trpčí. Já mám ale pocit, že i moravští vinaři umí udělat dobré mešní víno," vysvětlil děkan hustopečské farnosti Pavel Kafka.

Hustopečský děkan Pavel Kafka o degustaci mešního vína (zdroj: ČT24)

Kdo zamíří do Hustopečí, neměl by kromě zdejšího kostela vynechat ani kapli sv. Rocha. Stojí asi půl kilometru od centra města na Křížovém vrchu. Běžně je nepřístupná. „Jsou v ní fresky brněnského umělce Ludvíka Kolka z období, kdy dělal hodně symbolickou liturgickou kresbu. V mnoha návštěvnících to dokonce vyvolává dojem, že jsou stěny posprejované,“ uzavřel Kafka.

Letošní novinkou je aplikace iBohoslužby, která doplňuje a rozšiřuje prezentace kostelů v rámci projektu Noc kostelů. Aplikace je určena nejširší veřejnosti a poskytuje přehlednou databázi křesťanských bohoslužeb a informací o kostelech a modlitebnách.

Přijďte na sladké, lákají v Kloboukách

Na netradiční atmosféru vsadili i v Evangelickém kostele v Kloboukách u Brna. „Tento kostel má secesní prvky a navíc tady sedával pan prezident Masaryk, když tady pobýval. Proto jsme se rozhodli inspirovat První republikou a na jeden večer tady vznikne kavárnička,“ popsal farář Luděk Korpa.

Věřící si pro návštěvníky připravili kávu i dezerty s božskými názvy – třeba boží milosti nebo milotické modlitbičky. „Myslím si, že na toho, kdo sem přijde, na toho ta doba dýchne. Podpoří to reprodukovaná i živá dobová hudba. Obsluha v kavárně i hudebníci navíc budou v dobových kostýmech,“ dodal Korpa.

V Blučině zase mysleli především na děti – před kostelem pro ně postavili skákací hrad, uvnitř si mohou vyrobit vlastní růženec. Program vyvrcholí vystoupením živých soch. „Lidé si oblečou dobové kostýmy a stoupnou si ke každé soše svatého v našem kostele. Pak si něco řekneme o jejich životě,“ zval do Blučiny farář Hynek Šmerda.

Do letošního ročníku se zapojilo více než tisíc kostelů, kaplí a modliteben. Vůbec poprvé se zapojují všechny křesťanské církve, které jsou sdruženy v Ekumenické radě církví ČR.

Poprvé Noc kostelů zorganizovali Rakušané v roce 2005 ve Vídni. Během čtyř let se akce rozšířila do celého Rakouska, poprvé se v roce 2009 rozšířila také do České republiky - konkrétně do Brna a Plzně.