Předražila radnice rozšíření skládky o 20 milionů? Odpoví policie

Votice (Benešovsko) - Policie prověřuje zakázku na rozšíření skládky ve Voticích u Benešova. Místní radnice ji nechal už dvakrát rozšířit, teď musí obhajovat cenu, kterou za to zaplatila. Podle některých politiků byla zakázka předražená, radnice prý mohla tratit až dvacet milionů korun. Vyšetřovatelé zkoumají dokumentaci, v případě by měla mít jasno do konce června.

Policie řeší možné předražení zakázky na votickou skládku (zdroj: ČT24)

„Je zde podezření, že zakázka na výstavbu skládky byla předražena,“ potvrdil policejní mluvčí Jakub Vinčálek. Skládku pro radnici rozšiřovala společnost Compaq, kterou město z poloviny vlastní. Cena posledních úprav se vyšplhala na 28,3 milionů korun. Při pohledu na cenu předchozí etapy, která vyšla na 9,5 milionu, mluví opozice o jasném příkladu tunelování.

Radnice ale kroutí hlavou, nové rozšíření je větší, a tedy i dražší. Zatímco druhá etapa rozšíření skládky vytvořila prostor pro dalších 90 tisíc tun odpadu, ta třetí pro 350 tisíc tun. „Tuhle věc jednoznačně odmítám,“ reaguje na obvinění starostka Votic Jana Kocurová (KDU-ČSL) s tím, že navíc výstavbu řešili jen tehdejší jednatelé firmy Compaq. Vedení společnosti předražení odmítá, případ nechce komentovat, dokud policie neskončí vyšetřování.

Odpad se na tuto skládku vozí z okolních měst a obcí, na čemž radnice nijak neprodělává. Jen na poplatcích za uložení odpadu získala v předchozích čtyřech letech 29 milionů korun. „Z každé uložené tuny přijde na účet města pět set korun,“ vysvětluje starostka.