Druhá šance: Armáda spásy pomáhá bezdomovcům do vlastního

Brno - První klienti Armády spásy v Brně se začali stěhovat do takzvaných tréninkových bytů. Je to šance pro ty, kteří chtějí znovu začít žít běžný život, ale na obecní byt se jim nedaří dosáhnout. Městské části, které byty opravují, si od projektu slibují hlavně postupné zvelebení okolí brněnské ulice Cejl.

Celých devět let žila i s malým synem v různých azylových domech, teď dostala Zina Jerwanová výjimečnou šanci - přestěhovat se do tréninkového bytu Armády spásy ve Francouzské ulici. „Jserm za to hrozně ráda, konečně máme svoje soukromí. Syn může chodit sám do školy a já zase do práce,“ řekla čtyřiačtyřicetiletá žena.

Byt patří městské části Brno - sever, která ho opravila a společně s dalšími deseti pronajala Armádě spásy. Ta pak vytipovala klienty, kteří se sem nastěhují - musí mít zájem a být soběstační. Pokud budou dva roky řádně platit, nájemní smlouva přejde z Armády spásy přímo na ně. Zita Jerwanová proto věří, že bytům v azylových domech teď dává navždy sbohem.

Zina Jerwanová o tom, jak se dostala do azylového domu (zdroj: ČT24)

Dalších sedm tréninkových bytů vznikne v Bratislavské ulici. Klienti Armády spásy se do nich začnou stěhovat už v létě. Mezi nimi je i pětapadesátiletý Ivan Štefka. Když se před lety rozvedl, přišel o práci zvukaře v rozhlase a skončil na ulici. Teď žije v azylovém domě – v pokoji s dalšími třemi klienty. „Slibuju si od toho hodně, protože člověk se osamostatní, nemusí bydlení sdílet s ostatními. To, že se tato možnost naskytla, beru jako dar z nebes,“ dodal Štefka.

Armáda spásy tak v Brně rozjíždí model, který už osm let funguje v Ostravě. „Slibujeme si od toho, že se tito lidé začlení do většinové společnosti a že ubude problematických nájemníků, kteří neplatí nájemné,“ popsala místostarostka Brna-severu Kateřina Kalinová (ČSSD). 

Městské části také slibují, že když bude zájem, opraví další byty. „Pokud dům v Bratislavské ulici nebude stačit, budeme hledat další domy, které dáme Armádě spásy k dispozici,“ upřesnil starosta Brna-středu Libor Šťástka (ODS).