Města dávají předzahrádkám zelenou

Beroun/Písek - S příchodem pěkného počasí ožívají předzahrádky barů a restaurací. Radnice měst tak opět řeší problém, jestli dát přednost turistickému ruchu a společenskému životu, nebo klidu obyvatel v centrech měst. V některých městech posezení restaurací a kaváren regulují i památkáři. Zastupitelé v Berouně se zase rozhodli provozovatelům restaurací situaci ulehčit a zrušili poplatek, který za předzahrádky museli platit. Podobně se zachoval i Chomutov před pěti lety. A svůj krok si pochvaluje.

Venkovní posezení regulují zastupitelé i památkáři (zdroj: ČT24)

Za každý metr čtvereční předzahrádky museli berounští podnikatelé dosud platit 6 korun denně. Pro majitelé restaurací se tak částka mohla vyšplhat až k 11 tisícům měsíčně. Zastupitelé se ale rozhodli oblíbenému venkovnímu posezení vyjít vstříc. Od června už za něj provozovatelé platit nebudou. „Všichni podnikatelé kvitují, že město jde naproti podnikatelům a že se snaží začít spolupracovat,“ podotkl majitel pizzerie Zbyněk Čermák.

Peníze, které byly pro jednotlivé podnikatele velkou zátěží, tvořily v městském rozpočtu jen nepodstatnou část. Radnice chce, aby ušetřené peníze restauratéři investovali do zvelebování svých předzahrádek. Třeba plastové stoličky jsou zakázané. „Oni musí komunikovat s městskou architektkou a dohodnout, že předzahrádky budou pěkné a nebudou zanesené reklamními nosiči,“ upřesnila starostka Berouna Šárka Endrlová.

Své vyjádření dává i odbor dopravy. Zahrádka totiž nesmí překážet chodcům a kvůli nevidomým musí být jasně ohraničená. Pokud někdo požadavky města poruší, další rok s ním město smlouvu o využití chodníku neuzavře. Berounští radní nedávno schválili dalších osm míst, kde v létě vzniknou nová posezení.

V Písku si na estetiku předzahrádek posvítí památkáři

V jihočeském Písku zase venkovní posezení kontrolují památkáři. Celkem je předzahrádek ve městě 31, z toho 26 právě v památkové zóně. Už dva roky hlídají, aby jejich vzhled nenarušil historický ráz města. Přednost dávají přírodním materiálům. „Dáváme přednost nejméně křiklavým barevnostem, z hlediska obecného je nevhodný klasický zahradní plastový nábytek,“ poznamenal Martin Zeman z odboru památkové péče. Majiteli předzahrádky hrozí za porušení pravidel její uzavření. Podobné je to i v dalších městech s památkovými zónami - například Českém Krumlově nebo Táboře.