Armáda doplnila výbavu o špičkovou mobilní veterinární kliniku

Hlučín - Česká armáda má špičkovou mobilní veterinární kliniku i s laboratořemi. Může vyjet do zahraničních misí a pomáhat při diagnostice nákaz zvířat. Navíc vojáci s ní počítají jako s polní veterinární ordinací nebo operačním sálem při povodních a jiných mimořádných událostech. Budovali ji čtyři roky, stála patnáct milionů korun. A podle vedení Vojenského veteriárního ústavu v Hlučíně jde o evropský unikát.

Ordinace, operační sál a laboratoře nové veterinární kliniky se dají složit do kontejneru, který váží 20 tun. Nafukovací část má 150 kilogramů a dva muži ji postaví za necelé dvě hodiny. Vše se dá snadno a rychle naložit do letadla.

„Pracoviště je připravené ihned vyrazit do zahraničních misí a nemá žádné omezení. Může být využito při odstraňování povodní jako polní veterinární pracoviště, při likvidaci nebezpečných nákaz i v jiných situacích veterinárního charakteru,“ vysvětlil ředitel Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně Vladimír Žákovčík. Dodal, že při misích bude sloužit speciálně nasazeným psům, ale i jiným zvířatům civilního obyvatelstva.

Výsledky vzorků v terénu do tří hodin

Veterinář z vojenského ústavu René Gilar zdůraznil, že při diagnostice nebezpečných nákaz u zvířat může armáda díky mobilní laboratoři dostat i v terénu výsledky testů do tří hodin od odebrání vzorků.

Vojenský veterinární ústav v Hlučíně se dlouhodobě stará o speciálně vycvičené psy, kterých je v armádě asi čtyři sta. Vybavení pro ošetřování zvířat v terénu ale měli až dosud velmi zastaralé. „Máme tady různé věci třeba ze šedesátých let, které jsou zajímavé možná tak pro sběratele. Ve vojenské veterinární službě už s nimi nepočítáme,“ řekl Žákovčík. Nové polní pracoviště armáda poprvé vyzkouší 18. června na cvičení v Boleticích.