Senior z Kroměřížska se pravděpodobně otrávil metanolem

Zlín - Policie vyšetřuje úmrtí 64letého muže z Kroměřížska. Podle předběžných výsledků pitvy se otrávil metanolem, varoval krajský policejní mluvčí Petr Jaroš. Přesnou příčinu úmrtí seniora bude policie znát až poté, co obdrží závěrečnou pitevní zprávu.

Policie zatím přesně neví, co u zemřelého muže otravu způsobilo. „Je však nasnadě připomenout, že je mezi lidmi stále asi 2 000 litrů smrtícího alkoholu z nedávné metanolové aféry. Důrazně proto varujeme před pitím alkoholu pochybného původu,“ uvedl Jaroš. Právě léto spojené s dovolenou, večírky či grilováním může být podle něj rizikové. „I na těchto akcích bychom měli s jistotou vědět, co pijeme a odkud alkohol pochází,“ doplnil Jaroš.

„Žena ho nalezla doma, zdroj otravy zatím nemáme. Odebrali jsme nějaké vzorky, ty však byly negativní,“ popsal Jaroš první výsledky. Muž z obce Kurovice na Kroměřížsku přitom zemřel už koncem května. „Pacienta jsme přijali odpoledne kolem 15. hodiny na oddělení ARO s podezřením na požití metanolu. Lékaři podle toho také nasadili léčbu. Muž však ještě téhož dne v noci zemřel,“ popsala rychlý průběh mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

Celkem si metanol v ČR vyžádal přes padesát životů, čímž překonal i dosavadní největší katastrofu novodobých dějin samostatné České republiky - povodně z roku 1997.

Metanolová aféra si vyžádala více než pět desítek obětí, trvalé zdravotní následky má po požití otráveného alkoholu dalších osmdesát lidí. Většina z nich stále potřebuje lékařský dohled. Až do dneška byl posledním otráveným 52letý muž, který zemřel letos v březnu v boskovické nemocnici.

Metanolová aféra vypukla 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první člověk. Před dvěma týdny zlínský krajský soud uložil údajným míchačům směsi kontaminované metanolem Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní trest. Mnohaleté vězení dostalo za obecné ohrožení nebo přípravu a účast na ohrožení i dalších osm obžalovaných mužů, kteří otrávený alkohol distribuovali.

Rozsudek zatím není pravomocný, sedm z deseti obžalovaných se proti němu na místě odvolalo. Vacula, další dva distributoři i státní zástupce si ponechali lhůtu pro podání odvolání. Už nyní je ale jisté, že se kauzou bude zabývat i olomoucký vrchní soud.