Místo firem kopřivy – drahá půda odrazuje investory

Nymburk - Průmyslová zóna v Nymburku je stále nevyužitá. Na dvou stech hektarech tu sídlí jen dvě firmy. Investory odrazuje vysoký poplatek za vyjmutí pozemku ze zemědělského půdního fondu. Za metr čtvereční to je 1 350 korun. Ministerstvo životního prostředí teď pracuje na novele, která by to měla upravit.

Místo firem kopřivy – drahá půda odrazuje investory (zdroj: ČT24)

Nymburská průmyslová zóna je k dispozici už osm let, z dvou set hektarů je ale využito jen kolem deseti. Město pozemky nabízí za 300 korun za metr čtvereční, případný investor ale musí ještě doplatit zmíněnou částku za vynětí ze zemědělského půdního fondu. „Bohužel cena 1 350 korun pro nás přijatelná není – znamenalo by to pro nás o dvacet milionů korun navíc oproti tomu, co jsme počítali,“ říká Pavel Bartoníček, zástupce firmy Temac. Firma plánovala rozšíření - areál v malé obci Zvěřinek, kde sídlí, jí už dávno nestačí. 

Podobně reagovaly už desítky dalších zájemců, kteří uvažovali o stěhování do průmyslové zóny. Z radnice odcházejí s nepořízenou a volné parcely dál zarůstají kopřivami. „Jde o příhodné místo kousek od dálnice, máme tu železnici, ale tohle nás strašně brzdí. Ty pozemky jsou v současnosti zkrátka neprodejné,“ konstatuje starosta Nymburka Miloš Petera (ČSSD).

Teoreticky by poplatek mohlo za investory zaplatit město. Takové řešení ale starosta odmítá. Problémem už se zabývá vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle svých slov snaží urychlit novelu zákona, která by ve vybudovaných průmyslových zónách snížila poplatek za vyjmutí parcel ze zemědělského půdního fondu. „Tím pádem by byla šance získat nové investory,“ slibuje Sobotka. Jakou cenu nakonec poslanci odhlasují, zatím není jasné. Podle podnikatelů by mělo jít o částku do pěti set korun za metr čtvereční.

Průmyslová zóna v Nymburku je rozdělena na severní a jižní část. Zóna Jih je určena spíše menším investorům a počítá se tam s vybudováním přístaviště pro říční lodě a také s napojením na železnici. Na zónu Sever se orientují investoři republikového a mezinárodního významu.