Nejzadluženější nemocnice v Česku propustí stovky lidí

Brno – Dluh zhruba jeden a půl miliardy korun, polovina závazků po splatnosti. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně má neblahé prvenství nejzadluženější nemocnice v republice. Podle plánu nového ředitele Martina Pavlíka má propadání do dluhů zastavit velké propouštění. O práci přijde v nejbližší době 300 lidí, tedy zhruba každý 10. zaměstnanec.

Na peníze od Fakultní nemocnice u sv. Anny čekají dodavatelé energií, služeb i zdravotnického materiálu. Aby dluh půl druhé miliardy nenarůstal, rozhodlo se vedení nemocnice razantně zakročit: o práci má přijít desetina zaměstnanců, celkem tři stovky lidí. Propouštět se budou lékaři, sestry i nezdravotnický personál. Na koho přesně výpověď padne, se zatím neví, vedení nemocnice své kroky konzultuje s odboráři.

„Mzdové náklady nemocnice tvoří jednu z nejvýznamnějších položek na nákladové stránce. Nemocnice vyplácí přes 100 milionů měsíčně na mzdách, takže doufáme, že se zde podaří jedna z největších úspor,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Ředitelé jako na orloji

Původně stál v čele nemocnice Petr Koška, který podal k 31. lednu 2013 výpověď. Ve funkci ho nahradil ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Ten vedl současně obě velké brněnské nemocnice – FN u sv. Anny i FN Brno – a spolu s vedením ministerstva zdravotnictví a Masarykovy univerzity plánoval sloučení obou zařízení. Po krachu vlády ale tato myšlenka padla a Kraus zůstal jen ředitelem FN Brno. Na jeho místo nastoupil v říjnu 2013 Josef Čekal. Ve funkci zůstal jen pár měsíců, už v březnu 2014 na pozici rezignoval. Dalším, kdo se pokusí nemocnici ekonomicky stabilizovat, je nový ředitel Martin Pavlík, dříve primář anesteziologicko-resuscitační kliniky. Je už čtvrtým ředitelem během roku a půl.

Jak oddlužit Fakultní nemocnici u sv. Anny? (zdroj: ČT24)

Lékaři propouštění očekávali. „Propouštění se nám nelíbí. Bereme to na vědomí jako jedno z úsporných opatření, ale nemocnice by se měla vydat spíš cestou narovnání smluv s pojišťovnami. Dlouhé roky dostávala mnohem méně peněz než jiné fakultní nemocnice,“ upozornil předseda odborářů Kus s tím, že to je hlavním krokem ke zlepšení ekonomické situace nemocnice.

Už v květnu nemocnice propustila 26 lidí, další budou následovat. „Dali jsme 24 výpovědí pro nadbytečnost a dvě dohodou,“ potvrdila mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. „Hlavní důvod kroku je ekonomický a další příčinou jsou nepříznivé výkonnostní ukazatele,“ dodala Urbánková.

Propuštěním úspory nekončí. „Kroků je celá řada - snažíme se zracionalizovat provoz tím, že detašovaná pracoviště zkoncentrujeme do areálu nemocnice, snažíme se zbavit rekreačního areálu a snažíme se i vyjednávat s plátci o úhradách,“ popsal ředitel. Vedení nemocnice i nadále ujišťuje, že se úspory pacientů nedotknou. Podle odboráře Kuse jsou ale už nyní lékaři vytížení. „Pokud nás bude ubývat, ukáže čas, zda jsme schopní zachovat současnou péči, nebo ji bude potřeba omezit. Každý z přednostů klinik se musí rozhodnout sám, zda může některého ze zaměstnanců postrádat,“ doplnil Kus.

Svatá Anna v číslech

V roce 2013 měla nemocnice 913 lůžek a hospitalizovala 27 222 pacientů. Ambulantně vyšetřeno bylo mnohonásobně víc lidí: 1 265 053. V nemocnici ke konci roku pracovalo 3 152 zaměstnanců, z toho 536 lékařů.

Příliš drahá věda?

Na nemocnici u sv. Anny se váže budované mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC. I toto pracoviště znamená pro nemocnici nemalé závazky. Situace byla kritická letos v dubnu, kdy kvůli neuhrazeným 40 milionům hrozilo, že projekt ztratí podporu americké Mayo Clinic, která ICRC propůjčila jméno a know-how.

Mayo Clinic se nechala na konci března slyšet, že zvažuje ukončení spolupráce s brněnským institutem. Krizi odvrátila až padesátimilionová finanční injekce od české vlády. „Příspěvek 50 milionů korun zřejmě nebude posledním, o kterém jsme rozhodli,“ nastínil tehdy ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Dluh se nemocnici nastřádal během posledních několika let. Fakultní nemocnice u sv. Anny ale není jediná, která je dlouhodobě v červených číslech. Problém má celá řada nemocnic v republice. Podepsalo se na tom vyšší DPH, nevýhodná úhradová vyhláška, zrušené poplatky za pobyt v nemocnici nebo navýšení nákladů na mzdy pro lékaře a zdravotnický personál.

Jak jsou na tom nemocnice na Zlínsku? (zdroj: ČT24)