Slavní lázeňští hosté se dostanou na luhačovickou Zeď cti

Luhačovice - Tomáš Garrigue Masaryk po boku Nataši Gollové a Vlasty Buriana. Luhačovice představí plejádu nejslavnějších lázeňských hostů, nikoliv na chodníku slávy, ale na zdi. Takzvaná Zeď cti má vzniknout na ulici Dr. Veselého, která spojuje centrum města s lázeňským areálem.

Prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš jezdili do Luhačovic na oficiální návštěvy. Leoš Janáček s přítelkyní Kamilou Štyslovou sbíral na lázeňské kolonádě hlavně inspiraci. „Nataša Gollová se tady jako mladá účastnila tanečních soutěží,“ doplnila sérii zvučných jmen vedoucí Muzea luhačovického Zálesí Blanka Petráková.

Jaké slavné osobnosti jezdily do lázní, popisuje Blanka Petráková (zdroj: ČT24)

Známé osobnosti se do historie lázní zapsaly různě. Někteří tam jezdili hlavně za odpočinkem nebo zábavou. Třeba Král komiků Vlasta Burian si oblíbil dnes už více než sto let staré tenisové kurty. Jiní dali lázním jejich podobu, jako slavný slovenský architekt Dušan Jurkovič, který Luhačovicím vtiskl svojí nezaměnitelnou architekturou novou tvář.

Všichni slavní rekreanti teď mají být zvěčněni na Zdi cti, která doplní nejfrekventovanější spojku luhačovického centra s lázeňským areálem. Jmen bude na čtyři desítky. Zeď cti zatím existuje jen na papíře, do příštího jara se má stát součástí frekventované ulice Dr. Veselého, která prochází rekonstrukcí. Projekt počítá i se vznikem malé městské kolonády.

Vizualizace nové podoby ulice Dr. Veselého
Zdroj: ČT24/MěÚ Luhačovice