Opravy zastavily většinu cest do Krkonoš, řidiče čekají uzavírky a kolony

Trutnov – S nástupem letního počasí začaly na příjezdových cestách do Krkonoš rozsáhlé opravy. Silnice, po kterých se jezdí do východní části hor ležící v Královéhradeckém kraji, jsou takřka všechny pouzavírané a řidičům hrozí, že v místech se střídavým provozem stráví i desítky minut. Ne všude přitom skončí uzavírky koncem června, naopak na některých místech začnou úplné uzavírky.

Horko, kolony a uzavírky, kterým se nedá uniknout – tak vypadají cesty do Krkonoš (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří cestují mezi Vrchlabím a Trutnovem autobusem, musí v půli cesty v Rudníku vystoupit, projít kolem rozkopaných úseků státní silnice a znovu nastoupit do jiného autobusu, který je doveze do konečné stanice. Opatření prosadila rudnická radnice, podle které je to lepší než dlouhé čekání na zprůjezdnění silnice nebo cesta po třicetikilometrové objížďce. Ti, kteří do Rudníku přijedou autem, si však podobný luxus dovolit nemohou a musí buď na objížďku, nebo čekat. „Jsou tam semafory a ve chvíli, kdy tam přijede například mix s betonem, může se stát, že tam strávíte i tři čtvrtě hodiny,“ varoval tajemník obecního úřadu v Rudníku Jiří Jirásek.

Podle Jana Rýdla z Ředitelství silnic a dálnic opravují silničáři u Rudníku tři mosty, stavějí opěrné zdi a nová svodidla a vyměňují vozovkové vrstvy. Rozkopaný úsek je dlouhý tři kilometry. Situace se přitom má z hlediska řidičů během prázdnin ještě zhoršit.

Jiné trasy přitom nejsou k řidičům přívětivější, bez omezení není prakticky žádná cesta do Trutnova a dále do Krkonoš. Například na cestě z Hradce Králové do Trutnova projíždějí řidiči staveništěm zhruba deset kilometrů. I zde je kyvadlový provoz pouze v polovině silnice. Omezení potrvá celé prázdniny, v září bude podle starostky obce Kocbeře Evy Rezkové ještě následovat úplná uzavírka.

Rozkopané jsou i silnice, po kterých se jezdí do západní části Krkonoš. Zcela uzavřená je silnice druhé třídy mezi Horkou u Staré Paky a Studencem, po které se jezdí do Jilemnice i Špindlerova Mlýna, dílčí omezení potom platí na státní silnici mezi Jilemnicí a Harrachovem.

Krkonošští podnikatelé tak budou muset letos v létě na zákazníky trpělivě čekat – pokud vůbec přijedou. Uzavírky postihnou především prázdniny. Například v Rudníku skončí práce na silnici až v září – tehdy se řidiči opět snáze dostanou do Krkonoš a místní obyvatelé si konečně odpočinou od kolon a prachu.

Červnové uzavírky hlavních silnic na Trutnovsku:

  • I/14 (Vrchlabí – Trutnov): v Rudníku kyvadlový provoz v polovičním profilu
  • I/14 (Vrchlabí – Trutnov): v Trutnově uzavírka mostu v Krkonošské ulici, objížďka vede souběžnou ulicí
  • I/16 (Jičín – Trutnov): v Dolní Olešnici uzavírka mostu, objízdná trasa vede po staré silnice, jezdí se kyvadlově
  • I/37 (Hradec Králové – Trutnov): v Choustníkově Hradišti, Kocbeřích a Nových Kocbeřích kyvadlový provoz, uzavírka pro těžká nákladní vozidla
  • II/297 (Čistá – Svoboda n. Ú.): v Černém Dole úplná uzavírka

Červnové uzavírky hlavních silnic v západních Krkonoších:

  • I/14 (Jilemnice – Harrachov): ve Víchové, Rokytnici nad Jizerou a u křižovatky Mýto kyvadlový provoz
  • II/293 (Horka u Staré Paky – Jilemnice): úplná uzavírka mezi Horkami a Studencem