Morbidní svědectví. Náchod vystavuje posmrtné masky historických osobností

Náchod - Tváří v tvář zemřelým osobnostem českých i světových dějin mohou stanout návštěvníci Regionálního muzea v Náchodě. Výstava s podtitulem Posmrtné masky osobností kulturní a politické historie představuje autentické odlitky obličejů Tomáše Garriguea Masaryka, Emila Holuba nebo Antonína Dvořáka.

Náchod vystavuje posmrtné masky českých osobností (zdroj: ČT24)

Posmrtná maska sice dráždí svou morbiditou, je však nejen jedinečným svědectvím o podobě zesnulých a úctě, jíž se za života těšili, ale též stěží nahraditelnou předlohou pro jejich portrétisty, uvádějí autoři výstavy. „Je to trochu morbidní. Na některých maskách je vidět určitá deformace po té smrti. Třeba Masaryk vypadá ještě dobře, kdežto na Štefánikovi je vidět, že zahynul tragicky,“ říká náchodská historička Pavlína Nývltová.

Tváře Eskymáků a Pygmejů

Odlitek se obvykle pořizuje bezprostředně po smrti. Zvláštností je maska Bohuslava Martinů, kterou se podařilo odlít až dvacet let po skladatelově pohřbu. Umění snímání posmrtných masek je dnes již spíše výjimečné, ještě v devatenáctém století však bylo obvyklé. Otisk Beethovenův se dokonce ve své době prodával coby suvenýr.

Sádrové odlitky obličejů, hrudí a rukou se však nezhotovují pouze k uctění zvěčnělých velikánů, ale také k antropologickému výzkumu. I v Náchodě jsou tedy vystaveny masky tváří Eskymáků, Pygmejů nebo indiánů. Největší sbírku posmrtných masek v Česku schraňuje Národní muzeum. Řadu z nich si nyní můžete prohlédnout právě v Regionálním muzeu Náchod (stránky zde), denně mimo pondělí až do konce prázdnin.