Most se rozloučil s tramvajemi, kvůli opravám opět vyjedou až v září

Most - Přes devadesát dní bude zrušena veškerá tramvajová doprava v Mostě. A to kvůli nejrozsáhlejší rekonstrukci tratí v novodobé historii místního dopravního podniku. Veškeré městské linky tramvají nahradí až do září autobusy.

Přes devadesát dní bude zrušena veškerá tramvajová doprava v Mostě (zdroj: ČT24)

Největší rekonstrukce tramvajových tratí začala hned ráno a kromě generální opravy devatenácti zastávek je nejdražší položkou výměna nejnamáhanějších částí kolejí. „Obnáší to opravu tramvajového křížení a výměnu dvaceti výhybek po tramvajové trati,“ poznamenal ředitel Dopravního podniku Most Marcel Dlask.

Tramvaje nahradí autobusy, řidiče čeká silniční omezení

Počet autobusů, které nahradí tramvaje, stoupne denně o více než třetinu. Městem tak bude projíždět 110 řidičů a 84 autobusů. A s omezením musejí počítat i řidiči na silnici mezi Mostem a Litvínovem, v místech dočasných zastávek. „Bude snížena rychlost tak, aby nedocházelo k dopravním nehodám,“ upozornil Dlask.

Investice do oprav přesáhne čtvrt miliardy, většinu pokryje evropská dotace. „Jedná se o částku cirka 223 miliónů korun,“ konstatoval Dlask. V dohledné době jde podle vedení dopravního podniku o poslední takto finančně náročnou investici. „Minimálně po té rekonstrukci bychom měli mít 15 let klid,“ doufá předseda představenstva DP Most Arnošt Ševčík. Pokud půjde rekonstrukce podle plánu, vrátí se tramvaje do běžného provozu v druhé polovině září.