Násilník obtěžoval v parku ženu, pak ji dupal na hlavu a škrtil. Dostal 18 let

Olomouc – Osmnácti roky v nejpřísnější věznici potrestal olomoucký krajský soud recidivistu Jiřího Feldmanna, který sexuálně obtěžoval starší ženu a pak se ji pokusil zabít. Po neúspěšném znásilnění ji brutálně zbil, dupal ji na hlavu a nakonec ji škrtil, dokud neupadla do bezvědomí. Ženu zachránil náhodný svědek, který útočníka vyrušil.

Feldmann si ke své oběti přisedl v srpnu před dvěma roky na lavičce v parku nedaleko centra Olomouce. Nejprve ji začal sexuálně obtěžovat a žádat pohlavní styk. Když ho odmítla, brutálně ji napadl. „Začal ji bít pěstmi do obličeje, pak ji začal škrtit,“ uvedla státní zástupkyně Alice Zatloukalová.

Bezvládnou ženu pak odtáhl k nedaleké zídce, kde ji dupal na hlavu a hrudník a znovu se ji pokusil znásilnit. Podle státní zástupkyně se pak rozhodl, že ji zabije, aby se zbavil svědka. Sevřel ji oběma rukama krk a začal ji intenzivně rdousit, až žena upadla do bezvědomí. Náhodný kolemjdoucí, který viděl, jak ženě šlape po hrudníku a obličeji, na něho zakřičel a zavolal na tísňovou linku. Feldmann sedl na kolo a ujížděl pryč. Přivolaní policisté ho vzápětí chytili. Žena útok přežila, utrpěla mnohá zranění včetně zlomeniny čelisti a prasklé očnice.

Jen pár facek, tvrdil obžalovaný

Šestačtyřicetiletý obžalovaný tvrdil, že mu ukradla peníze. Sexuální obtěžování i pokus o vraždu popřel. Přiznal jen několik facek. „Žádného znásilnění jsem se nedopustil. Měl jsem v té době přítelkyni. Jen mi ujely nervy a zbil jsem ji. Kdybych ji opravdu chtěl zabít, použil bych nůž, který jsem měl u sebe,“ tvrdil Feldmann. Soud mu ale neuvěřil.

Vystrašená žena požádala senát, aby mohla vypovídat v nepřítomnosti obžalovaného. „Zpočátku mu šlo o sex, pak začal být agresivní a mlátit mne. Byla jsem samá krev, tekla mi z nosu, z uší,“ líčila. Soud Feldmanna potrestal maximální sazbou za vraždu. Přitížilo mu také, že má už 18 trestních záznamů a podle znalců je nenapravitelný. Naposledy byl odsouzený za loupež.