Plastové nádrže na zahradách jako časované bomby – vydrží jen pět let

Nové Město nad Metují (Náchodsko) – Lehkomyslnost jednoho chataře málem způsobila u přehrady Rozkoš vážnou ekologickou havárii – z plastové nádrže na jeho zahradě začal do potoka odtékat topný olej. Majitel zahrady přitom za únik nic nezaplatil, odstranění škod zajistila radnice Nového Města nad Metují. Podle expertů je na zahradách obdobných nádrží mnohem více – označují je za časované bomby. Majitelé totiž neberou v úvahu, že když jsou uvnitř látky jako oleje či kyseliny, mají nádoby životnost jen pět let.

Lehkomyslnost jednoho chataře málem způsobila u přehrady Rozkoš vážnou ekologickou havárii (zdroj: ČT24)

Občané Nového Města nad Metují spolu s radnicí dokázali v dubnu zabránit vážné ekologické havárii – úniku topného oleje do vodní nádrže Rozkoš do místa, kde je ptačí rezervace. Podařilo se olej zajistit již v potoce, který do nádrže teče, radnice později zajistila také dekontaminaci zahrady, odkud olej unikl.

Incident, který se v Novém Městě stal, nemusí být výjimečný. Plastové nádrže pochybného původu i obsahu – jako ta, ze které topný olej téměř odtekl až do Rozkoše – totiž nejsou na českých zahradách výjimečné. Lidé je většinou shánějí v továrnách či na statcích. Nezajímá je, co v nich dříve bylo, ani jak jsou staré. Únik obsahu je pak jen otázkou času. „Nádrž má životnost pět let, pokud se týká látek, jako je olej, kyselina a takové,“ varoval spolumajitel firmy na ekologickou likvidaci odpadu Josef Buben.

Novoměstská radnice zaplatila za likvidaci ekologických škod přes dva miliony korun. Nakonec je zřejmě dostane od kraje jako mimořádnou finanční pomoc. Majitel zahrady, kde k úniku došlo, je podle krajského úřadu bez peněz a náklady spojené s likvidací z něj již nikdo nevymůže.